ODS número 11: Ciutats i Comunitats sostenibles

Els 59 milions de tones de residus alimentaris (131 kg/habitant) que es generen a Europa és una xifra prou eloqüent per demostrar fins a quin punt les mesures que s'adoptin per reduir-los poden contribuir a reduir l'empremta ecològica dels europeus






16/09/2024

Tenint en compte que el 9% d'aquests residus es genera en serveis de restauració, entre els quals s'hi inclouen els menjadors escolars, aquest és un àmbit d'intervenció clau. En aquest sentit el document recull un conjunt de recomanacions per reduir la producció de residus en els centres escolars entre les que destaquen:

- Les de tipus preventiu, com ara fer un càlcul ajustat sobre la quantitat de plats que s'han de cuinar o implicar a la resta d'actors de la cadena de subministrament per evitar el malbaratament d'aliments.

- Les de tipus educatiu i de sensibilització, com ara la projecció de documentals, l'organització de programes de conferències, el càlcul de la quantitat de residus que es generen per saber si les accions adoptades són efectives, l’establiment de reptes o oferir la possibilitat que els aliments sobrants es puguin emportar per consumir a casa.

La influència de les escoles en la conscienciació dels infants i joves fa que aquest sigui un àmbit d’intervenció clau, no només per reduir els residus generats pel menjador escolar i a curt termini, sinó també els de les famílies i a llarg termini.