Els propers mesos es duran accions de sensibilització entre els ajuntaments per arribar a la Reforma Horària en el món local






08/06/2016

En el marc de la Setmana dels Horaris 2016, els presidents de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, i de l’ACM, Miquel Buch, juntament amb el promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Fabian Mohedano, han signat l'acord de la "Campanya Municipal a favor de la Reforma Horària", al Parlament de Catalunya.

Amb la signatura de l'acord, l'FMC i l'ACM es comprometen a dur a terme les següents accions per tal de d'impulsar la campanya entre els municipis de Catalunya i la seva adhesió a la Reforma Horària:

1. Donar visibilitat als materials de campanya a través dels diferents canals de comunicació de les dues federacions.

2. Organitzar accions de presentació de la campanya en espais de participació i formació habituals

3. Posar en coneixement de la Iniciativa per a la Reforma Horària el nombre exacte d’ajuntaments que estan adherits a través de la moció municipal (actualment es té coneixement de 52).

4. Fer una recollida de bones pràctiques a nivell municipal que tenen com a objectiu millorar els diversos usos del temps.

5. Participar de manera activa a la taula quadrangular que impulsarà el Govern en el segon semestre de l’any i que té com a objectiu concretar un pacte sectorial de l’Administració pública en el marc del Pacte Nacional per la Reforma Horària.

A l'acte també s'ha presentat el material de la campanya: una infografia i un manual d’intervenció amb el que es pretén fer pedagogia i facilitar als ajuntaments les eines per a l’arribada a la Reforma Horària en els termes que preveurà la futura Llei i el futur Pacte Nacional.

Els ajuntaments catalans ja estan compromesos amb la iniciativa. Al llarg del 2015 i 2016, una cinquantena d’ajuntaments s’hi han adherit a la Reforma Horària, dels quals una desena han impulsant proves pilots o acció de sensibilització en diferents àmbits. Entre ells destaca Girona amb el "Compromís de Puntualitat", Vilafranca del Penedès i Argentona amb l'avançament dels horaris al comerç; Prats de Lluçanès amb les proves pilot fetes a la restauració; Tiana, Sant Cugat del Vallès o Sant Boi de Llobregat, amb l’aplicació de l’Inventari ReformaHorària.

L’Inventari ReformaHorària Ajuntament és una eina d'autoavaluació per a organitzacions que té com a missió contribuir decididament a la recuperació de la jornada que existeix pràcticament arreu del món. En síntesi, consisteix en facilitar que el temps de dinar s’avanci una hora, per situar-se al voltant de les 13:00, i que el sopar giri al voltant de les 20:00, de manera que al cap del dia es recuperin les dues hores que ens distancien del model d’horari habitual a la resta del món.