El passat dilluns 13 de juny es va celebrar a la seu de l'FMC una jornada amb el títol 'El Lideratge Polític de la Seguretat Local', amb l'objectiu de conèixer el marc general de les polítiques de seguretat a Catalunya per al present mandat, orientar la visió política dels responsables de seguretat local vers les noves demandes de la ciutadania, i proposar noves estratègies per a la gestió de la seguretat pública local






13/06/2016

Aquesta jornada, adreçada principalment a càrrecs electes, es va convocar seguint el programa d'activitats aprovat per l'Àmbit de Prevenció, Seguretat Pública i Protecció Civil de la Federació de Municipis de Catalunya per a l'any 2016.

Els canvis en l’estructura i la cohesió social, econòmica i territorial que els municipis han experimentat durant els darrers quinze anys, han comportat una transformació paral·lela en la demanda ciutadana de seguretat pública, que exigeix de noves estratègies de lideratge polític i de nous models de gestió dels serveis. Avui, tendim cada vegada més cap a una definició social de la seguretat, on les percepcions de la ciutadania es situen al centre de la demanda, i on els problemes s’han d’analitzar i afrontar amb la intervenció transversal de pràcticament tots els operadors locals. Els municipis, doncs, es troben davant un nou paradigma de la seguretat, més global i més emocional, on alcaldes, regidors i tècnics amb responsabilitats en aquest àmbit han d’assumir un nou rol de lideratge, més empàtic amb la ciutadania i més orientat a la satisfacció de demandes intangibles.

La presentació de la jornada ha anat a càrrec d'Ana María Martínez, presidenta de l'Àmbit de Prevenció, Seguretat Pública i Protecció Civil de l'FMC i alcaldessa de Rubí.

En la jornada es va comptar també amb la participació de la Subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Begonya Curto, que va exposar les polítiques de seguretat pública a Catalunya i les perspectives de futur. A continuació, es va comptar amb les ponències de Carles Sánchez, actualment responsable de plans d'autoprotecció de la Direcció General de Policia, que va parlar sobre el lideratge polític de la seguretat local, avui; i M. Teresa Carrasco, actualment directora de l'Àrea de Seguretat, Convivència i Civisme de l'ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, que va parlar sobre el repte de la millora contínua en la gestio de la seguretat local. 

Al inici de jornada s’ha fet un minut de silenci per condemnar la matança d’Orlando i en record de les víctimes.