La Federació de Municipis de Catalunya ha organitzat el 6 de juliol una jornada amb el títol 'Democràcia digital, reptes i experiències', amb l'objectiu que les institucions públiques prenguin posicions i impulsin instruments per millorar la qualitat democràtica i la participació ciutadana a partir de l'ús de les TIC






06/07/2016

"Internet i les TIC han impactat en tots els àmbits de la nostra vida fins al punt que parlem de l’Internet de les Coses. En gran part, Internet i les millores en la comunicació no s'han quedat només en l'instrument sinó que han suposat un canvi en les nostres relacions, un canvi en la manera de fer les coses i, per tant, un canvi cultural. Un canvi que també ha impactat en l'àmbit de la política i ha generat nous espais i formes que poden representar millores per a la nostra democràcia però també perills".

Aquest ha estat el punt de partida de la jornada que ha celebrat el 6 de juliol la Federació de Municipis de Catalunya. L'acte d'inauguració d'aquesta jornada ha anat a càrrec de Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla i president de l’Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l'FMC; i de Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya.

Per poder debatre sobre tot això, s'ha convidat a participar a tota una sèrie d’experts, tant del món de la Universitat com d’altres institucions, perquè explquin com les TIC ens poden ajudar a fomentar la participació de la ciutadania o com des de les experiències que s’estan duent a terme des del món local sobre projectes que fan servir plataformes digitals es pot incentivar i vehicular la participació ciutadana.

En aquest sentit, s'ha previst una taula rodona per parlar sobre el potencial i els riscos de les TIC i la Participació, en la que hi han participat Josep Lluis Martí, professor de Filosofia del Dret de la UPF; Xabier Barandiaran, membre del Departament de Filosofia de la UPV/EHU; i Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB.

Seguidament, ha tingut lloc una introducció a experiències en el món local (posada en comú sobre projectes que fan servir plataformes digitals per incentivar i vehicular la participació ciutadana). Moderat per Eduard Rivas, alcalde d’Esparraguera i vicepresident de l’Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l’FMC, hi han participat Fernando Pindado, gerent de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona (Decidim Barcelona); Miguel Arana, director de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Madrid (Decide Madrid); Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà (Gavà decideix); Claudia Delso, regidora de Participació de l’Ajuntament de A Coruña (Aporta Aberta); i Jaume Dulsat, alcalde de Lloret de Mar (Ajuntament dels Infants).

Per acabar, s'han debatut quins són els propers passos a seguir: Eines, instruments i possibilitats de desenvolupar processos de participació digital en els ajuntaments; Opensource i creació de plataformes públiques, lliures i compartides; sinergies en el món local i compartir coneixement; i una visió des de fora de les institucions. Aquest debat ha estat moderat per Juan Ignacio Soto Valle, secretari general de l'FMC, i hi han participat Arnau Monterde, doctor en Societat de la Informació i referent del programa D-Cent: projecte europeu de democràcia digital i coordinador de la jornada; David Cabo, director de la Fundació Civio, impulsor de transparència i retiment de comptes a través de les TIC; i Carolina Romero, responsable de projectes digitals de Participació Ciutadana de Localret i coordinadora de la jornada.