El dilluns 18 de juliol, Jordi Baiget, president de l’Agència Catalana de Consum i conseller d’Empresa i Coneixement; Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies; Miquel Buch, president de l’ACM; i Josep F. Ballesteros, vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Tarragona, han signat un conveni que servirà per cedir a les entitats municipalistes la resta del fons que la Generalitat tenia assignats l’any 2015 per combatre la pobresa energètica






18/07/2016

Aquest conveni d’adhesió, col·laboració i cooperació en relació a la cancel·lació de deutes per subministraments bàsics d’aigua, llum i gas de persones en situació de pobresa energètica té l’objectiu d'establir un marc de relacions entre l’Agència Catalana del Consum (ACC), el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, que ha d’orientar els vincles i les obligacions que estableix aquest conveni marc per a l’ACC i les entitats que s’hi adhereixin, per tal d’afavorir el destí de recursos econòmics a pal·liar la pobresa energètica i de gestionar pels ens locals adherits, una aportació, finalista, procedent de l’Agència Catalana del Consum.

Aquesta aportació va destinada al reemborsament de la despesa efectuada pels ens locals durant l’any 2015 i, el pagament del deute pendent de l’any 2015 de les persones i famílies en situació de risc d’exclusió residencial, per a la cancel·lació del deute de subministraments de serveis bàsics, que abonin els ens locals abans del 10 d’octubre del 2016. Els municipis podran accedir a aquests recursos tant per fer front a deutes pendents de l’any 2015 de persones i famílies com per reemborsar les aportacions que van fer el 2015 en aquesta matèria.

Aquest acord estableix els mecanismes pels quals els ajuntaments es podran adherir al conveni i accedir als recursos. Els municipis que disposin de serveis socials bàsics i també els consells comarcals que proveeixen de serveis socials a municipis que no disposen d’aquestes prestacions podran adherir-se al conveni fins al proper 15 d’octubre. La sol·licitud inclourà el detall del nombre de persones del municipi o comarca en situació de vulnerabilitat econòmica que han estat beneficiaris durant el 2015 i incorporarà l’acreditació de la despesa realitzada.

El vicepresident de l’FMC, Josep Fèlix Ballesteros, en la seva intervenció ha destacat que amb aquesta col·laboració demostrem que amb treball rigorós i fermesa som capaços de posar-nos d’acord més enllà dels colors polítics: "Tindrem un instrument i recursos que arribaran allà on han d’arribar, a les ‘microrrealitats’ de les famílies que estan patint, a reforçar les polítiques socials”.