Lluïsa Moret, presidenta de l'Àmbit de Drets Socials de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, ha participat en aquest acte, amb l'objectiu de conèixer i compartir els objectius i les intervencions del Departament de Salut en política assistencial i de salut pública i les seves implicacions a nivell territorial






20/07/2016

L'acte de presentació ha tingut lloc aquest mati i ha estat presidit pel conseller de Salut, Antoni Comín, acompanyat per David Elvira, president del Servei Català de la Salut, Lluïsa Moret com a representant de la Federació de Municipis de Catalunya; i Josep M. Corominas, president de la Comissió de Salut de l'ACM i alcalde d'Olot.

Lluïsa Moret ha començat la seva intervenció fent una breu anàlisi del context en que ens trobem: estem en una situació mantinguda de crisi i de polítiques públiques d’austeritat que s’està traduint en un increment de les desigualtats socioeconòmiques i, malauradament, en un increment de les desigualtats en salut. Per tant, crec que la millor política de salut serà treballar transversalment els determinants socials de la salut; i, des de la Federació de Municipis de Catalunya entenem necessari un abordatge intersectorial de la salut.

A continuació, la presidenta de l’Àmbit de Drets Socials de l’FMC ha citat i ha identificat amenaces des de la perspectiva local: queixes dels ciutadans i ciutadanes pels temps i les llistes d’espera i la pèrdua d’accessibilitat als dispositius sanitaris, amb especial rellevància quan es tracta de terciarisme; així com també l’amenaça que ha representant per al món local l’LRSAL, que posa en risc moltes actuacions i serveis que els ajuntaments prestem més enllà de de l’exigència normativa, en molts casos supletòriament, en matèria de salut pública, serveis socials o educació. Al mateix temps, també ha esmentat el retrocés en la cogovernança de les polítiques de salut que ha representat l’extinció dels Governs Territorials de Salut.

En la part final, Lluïsa Moret ha afegit que s'ha de fer una reflexió profunda sobre aquest darrer punt, esperançats en la recuperació d’un model de descentralització de la salut i amb forta implicació del territori: Veiem amb satisfacció que el Pla de Salut 2016-2020, aprovat el passat dimarts 19 de juliol, crea un eix centrat en l’estratègia "Salut a totes les polítiques” i concreta tot un seguit de plans que ja s’estan desplegant.

I ha conclòs la seva intervenció amb un oferiment de col·laboració i coordinació interadministrativa: Des de la Federació de Municipis de Catalunya volem donar suport a totes aquestes polítiques i a aquests plans, i sumar esforços tant en l’àmbit dels serveis socials i de la protecció de la salut, com de la promoció de la salut i la salut comunitària. "És el moment de reconèixer les potencialitats de l’Administració Local i treballar plegats en la planificació d’accions i en la seva implementació amb l’objectiu d’aconseguir bons resultats en salut per a les nostres poblacions. Cal construir salut conjuntament, amb una visió holística, de manera integral, integrada i integradora”

En aquest sentit, des de l’FMC, mà estesa a la conselleria per treballar en la concreció de fórmules de col·laboració, coresponsabilitat i colideratge per fer de la filosofia de "salut a totes les polítiques”, també en clau local, una realitat.