El Saló de Graus de la Facultat de Dret de la UB va acollir el 3 de novembre l'acte d'inauguració de la primera edició del Màster: Prevenció, control i reacció davant la corrupció. Públic Compliance, Bon Govern i Bona Administració', en el què hi ha participat el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor






03/11/2016

Aquest acte d'inauguració ha comptat amb la intervenció d'Ernesto Ekaizer, escriptor i periodista que ha presentat la lliçó inaugural 'Corrupción sistémica. El gran salto adelante'. En l'acte també hi han intervingut Jordi Alberch, rector en funcions de la Universitat de Barcelona; Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya; Jaume Asens, tinent d´Alcalde de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència de l´Ajuntament de Barcelona; Joan J. Queralt, director del Departament de Dret Penal, Criminologia i Dret Internacional Públic, i codirector del màster; Julio Ponce, professor de Dret Administratiu i Dret Processal, i codirector del màster; Xavier Pons, degà de la Facultat de Dret; Miguel Ángel Gimeno, director de la Oficina Antifrau de Catalunya; i Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya.

El curs, de caràcter biennal, s’inicia el 4 de novembre amb mòduls dedicats al bon govern i la bona administració, la transparència i el control social, l’ètica i el poder, les finances públiques o els controls i responsabilitats. Aquests mòduls també es poden cursar separadament, la qual cosa permet obtenir la corresponent titulació d’expert de la Universitat de Barcelona específica en cada cas sense haver de cursar la totalitat del màster. El màster l'imparteix la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb l’Oficina Antifrau de Catalunya, amb l'objectiu de formar personal altament especialitzat en la prevenció, el control i la reacció davant la corrupció en el sector públic, incloent-hi l’Administració de justícia i la fiscalia, i en el sector privat i el tercer sector.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, ha felicitat la Universitat de Barcelona per aquesta iniciativa que revela rigor i que contribueix a la recuperació de la confiança institucional i a reduir la distància que hi ha en el que alguns constitucionalistes anomenen estat-aparell i estat-ciutadà.

A continuació, ha constatat el fet que la corrupció ha colpejat fortament l’autoestima del nostre sistema institucional i recuperar-la no serà fàcil: "A més de reformes –que han arribat tard i que apareixen lligades de vegades a l’estètica més que a l’ètica; avui tothom parla de transparència- fa falta temps i voluntat per tornar al què és tolerable. Voluntat i exemple... I també temps perquè l’autoestima i la confiança trencada no es recupera ni en dos dies ni amb una gran manifestació" ha afegit. També ha recordat que "El que va ser quart President dels Estats Units –James Madison- deia que si estiguéssim governats per àngels, els governants no necessitaríem controls. I el control és essencial en l’Estat de Dret. Què ha passat amb aquest control durant la bombolla immobiliària que va atraure anualment més de 400.000 persones estrangeres a treballar en la construcció i que ens està generant tant i tant patiment? El context de la corrupció és la corrupció. I la democràcia sense controls o amb controls dèbils, de vitrina, no és democràcia".

A continuació, ha afirmat que hem debilitat els controls. "És una casualitat que el nostre Estat sigui l’Estat de la UE que menys contractes publica? Fins al punt que el Govern en funcions proposi a Brussel·les una reforma per acabar amb els contractes negociats sense publicitat. Sota l’excusa de l’eficàcia o l’agilitat no podem obrir la porta a minimitzar els controls, perquè això pot acabar en mala praxis, quan no en delicte".

En la seva intervenció també ha constatat que "en l’àmbit local hem de superar alguns obstacles per ajudar a implantar procediments transparents en els que els ciutadans confiïn".

A continuació, ha destacat que "la debilitat dels controls interns o l’opacitat d’algunes decisions preses, especialment en el terreny urbanístic, amb una normativa que ho ha permès, han estat determinants en tot el què ens ha succeït. I això, en un context d’insuficiència permanent de finançament ordinari dels nostres ajuntaments. I per superar aquestes dificultats necessitem interioritzar dins les nostres organitzacions algunes recomanacions. Els suggereixo, avui, una del professor Gary Miller, quan aconsella per a les nostres organitzacions públiques -també les locals- una certa separació d’interessos en l’espai de comandament executiu i preveu com a saludable un determinat nivell de conflicte capaç de temperar els excessos de posició dominant. Miller, professor de la Universitat de Washington, el que fa en el fons, és inspirar-se en el sistema de separació de poders i revitalitza les idees del president Madison".

Xavier Amor ha afirmat que "la Federació de Municipis de Catalunya no ha viscut això en la teoria, ho hem viscut en la pràctica. I allà on hi ha tres signatures per autoritzar un pagament, millor per a tots, i on hi ha unes regles i uns procediments per complir, millor per a tots. És tot més lent, sí. Però és més segur. I més fiable. Això ens ha portat a donar-nos també d’un Programa de Compliance que té major alçada com a baluard que els codis de conducta".

Per finalitzar, el president de l'FMC ha tornat a valorar l'honestedat i el rigor de la celebració d'aquest màster - ideat pels professors Queralt i Ponce –. Per això, des de la Federació de Municipis de Catalunya ens hem compromès des del principi en ajudar perquè la formació i els experts que sortiran d’aquí ajudi -especialment als governs locals- a recuperar la confiança dels ciutadans en les seves institucions democràtiques".