El dimarts 10 de juliol es va celebrar una jornada a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya, presentada per Àngel Garcia Fontanet, ex-magistrat i president de la Fundació Carles Pi i Sunyer, en la què Héctor Garcia Morago, magistrat de la Sala del Contenciós del TSJC reflexiona sobre els drets fonamentals de la Constitució i la contaminació acústica, i Víctor Siles Marc, advocat de la Direcció General d’Assumptes Contenciosos de la Generalitat, analitza la normativa i la jurisprudència més recent sobre la contaminació acústica






10/07/2018

La producció del soroll és inherent a la condició humana, però és veritat que la seva intensitat s’ha incrementat de forma notable en les societats postindustrialitzades, fins al punt de no ser ja exclusi­vament una qüestió inter-privatos sinó que ha passat a convertir-se en una altra qüestió amb transcendència amb l’ordre públic. Avui es reconeix el dret al descans i a la salut i és necessari delimitar la forma en què es pot produir soroll, el moment i la seva intensitat. Aquí ens trobem amb el vell reglament d’activitats molestes de 1961 i amb totes les ordenances locals.

El soroll, la contaminació acústica, constitueix un perill per a la sa­lut, especialment, en els grans nuclis poblacionals i també una pri­meríssima preocupació ciutadana i dels governs locals, autonòmics, estatals i europeus. Aquesta contaminació incideix en el dret a la vida i a la integritat física i moral, en el de la intimitat i inviolabilitat del domicili, i també en el de gaudir d’un medi ambient adequat.

La competència bàsica sobre aquesta matèria correspon a l’Estat sense perjudici de les mesures addicionals que puguin establir les comunitats autònomes i els ens locals. Les col·lisions competencials es poden produir fàcilment i per a solucionar-les s’haurà d’acudir, entre d’altres mecanismes, al principi de prevalença del dret estatal.

La protecció contra la contaminació acústica no es limita, exclu­sivament, als drets constitucional i administratiu (local) sinó que abasta els drets europeus, penal i civil, atesa la transcendència de la mateixa.