Mitjançant la Resolució SLT/3354/2020, de 19 de desembre, publicada al DOGC número 8299, de 19 de desembre, es prorroguen i es modifiquen les mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya adoptades per la Resolució SLT/3268/2020, de 12 de desembre, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, en els termes indicats en els apartats següents d’aquesta resolució

20/12/2020

Aquestes mesures, mentre estigui vigent aquesta resolució o, si escau, la resolució que n’estableixi la pròrroga, deixen sense efecte, en tot allò que s’hi oposin, les establertes a la Resolució SLT/1429/2020, de 18 de juny, per la qual s’adopten mesures bàsiques de protecció i organitzatives per prevenir el risc de transmissió i afavorir la contenció de la infecció per SARS-CoV-2, així com les establertes a l’apartat 4 de la Resolució SLT/2073/2020, de 17 d’agost, per la qual s’adopten mesures extraordinàries al territori de Catalunya per a l’aplicació de l’Acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut de 14 d’agost de 2020, sobre la declaració d’actuacions coordinades en salut pública per a la contenció de la pandèmia de COVID-19, modificada per la Resolució SLT/2782/2020, de 19 d’agost.

Aquestes mesures s’entenen sense perjudici de la vigència d’altres i, en concret, de la Resolució SLT/2056/2020, d’11 d’agost, per la qual es prorroguen les mesures especials en matèria de salut pública relacionades amb el consum de begudes alcohòliques per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19.

Les mesures que conté aquesta resolució són aplicables a totes les persones que es trobin i circulin a Catalunya, així com a les persones titulars de qualsevol activitat econòmica, empresarial o establiment d’ús públic o obert al públic ubicat en aquest àmbit territorial.

Aquesta resolució prorroga la limitació de l’entrada i sortida de persones del territori de Catalunya, si bé es permet com a nova causa justificada d’entrada i sortida, limitada el període que va del 23 de desembre de 2020 al 6 de gener de 2021, el desplaçament al lloc de residència habitual de familiars o persones properes per a visitar-los, sense obviar el respecte a les limitacions aplicables a la permanència en grup de persones. També s’autoritzen els desplaçaments entre l’Alt Urgell i Andorra per part de les persones residents en ambdós territoris. En aquest cas, es considera que la comarca de l’Alt Urgell presenta especials particularitats, atès que manté amb el Principat d’Andorra excepcionals vincles i relacions, socials, econòmiques i personals, que, amb una llarga tradició històrica, condicionen profundament la vida quotidiana de la seva població.

Es restringeix la mobilitat interna estenent la limitació del perímetre comarcal a tota la setmana. La concurrència de gent en període vacacional afavoriria a priori el moviment i, amb aquest, la interacció social. Com a excepcions a aquesta limitació, a banda de les mateixes causes justificades per poder entrar i sortir de Catalunya i , del 23 de desembre de 2020 al 6 de gener de 2021, els desplaçaments al lloc de residència habitual de familiars o persones properes per a visitar-los, s’ha previst també autoritzar que les persones que integren la bombolla de convivència s’estableixin en una comarca diferent de la comarca on resideixen habitualment, sempre que es mantingui la integritat de l'esmentada bombolla i es compleixin les mesures relatives a reunions i trobades familiars i de caràcter social.

Pel que fa a la mobilitat nocturna, s’amplia la franja horària de circulació de persones i vehicles durant els dies festius en què es practiquen tradicions a la nit (sopars familiars, missa del gall), amb l’única finalitat de retorn al domicili i sense que es puguin emprar aquests desplaçaments per a altres tipus de trobades socials. La nit de Reis s’amplia fins a les 23:00 hores i les nits de Nadal i de Cap d’Any fins a les 1:00 hores.

Pel que fa al dret de reunió, s’estableix un règim particular pel que fa a les trobades familiars i/o socials amb motiu de la celebració dels àpats dels dies festius. Aquestes trobades es permeten sempre que no se superin les deu persones, llevat que siguin convivents, i, com a obligació, no suposin la confluència de més de dues bombolles de convivència. En els àpats d’aquests dies en restaurants, el nombre de persones per taula o agrupacions de taules no pot excedir de sis persones, llevat que siguin convivents, i també amb el límit que pertanyin a dues bombolles de convivència com a màxim.

Pel que fa als establiments de restauració, romanen oberts, si bé limitant els serveis en el propi establiment a unes determinades hores (de les 7:30 hores a les 9:30 hores i de les 13:00 hores a les 15:30 hores. Els clients no podran romandre a l’establiment fora d’aquestes franges horàries). Les condicions de distància de seguretat entre taules i entre comensals, nombre de comensals per taula o agrupació de taules, així com horaris per a l’activitat de servei de restauració a domicili i de recollida de menjar a l’establiment, es mantenen. La mesura respon a l’objectiu d’evitar llargues sobretaules, pròpies d’aquestes festes, sense mascareta i parlant, en un entorn que s’ha evidenciat d’elevat risc de transmissió. Tanmateix, es tanquen els establiments de restauració ubicats en centres comercials i recintes comercials.

Als centres comercials i recintes comercials, per l’afluència de persones que poden visitar-los durant el període de vigència d’aquesta Resolució, per poder continuar oberts se’ls exigeix que acreditin disposar de sistemes de ventilació i de control d’accessos reforçats.

Pel que fa als equipaments esportius, a la regulació vigent s’afegeix la prohibició que es puguin dur a terme activitats en grup que no es puguin desenvolupar amb mascareta.

Els parcs i jardins de titularitat pública i les àrees de joc infantils poden romandre oberts seguint les pautes d’ús i manteniment aprovades pel PROCICAT per a aquests espais. No es permet l’ús d’aquests espais a partir de les 20:00 hores.

Pel que fa a les activitats culturals, s’hi introdueix el límit a l’activitat programada ordinària, prohibint el desenvolupament d’altres esdeveniments extraordinaris (gales, cerimònies d’entrega de premis, etc.), que poden ajornar-se a un moment en què l’evolució de la pandèmia sigui més favorable.

Només es podran realitzar les activitats de cultura popular o tradicional nadalenques que siguin perimetrades amb control d’accessos i amb cita prèvia. En els espais interiors, el públic ha d’assistir amb seient preassignat i romandre assegut durant tota l’activitat. En els espais a l’aire lliure es permet la mobilitat del públic sempre que el control d’accessos i de fluxos preservin la distància de seguretat d’1,5 metres entre grups i una superfície mínima de 2,5 m2 per persona. Els intervinents no professionals en les representacions culturals han de respectar la limitació establerta de grups de màxim sis persones.

Durant les vacances escolars, les activitats de l’àmbit del lleure educatiu es podran realitzar, tant en espais interiors com a l’aire lliure, en grups com a màxim de sis persones i seguint, en tot cas, el pla sectorial aprovat pel Comitè de Direcció del Pla d’actuació del PROCICAT. Se suspenen les activitats que suposin sortides i trasllats fora de la comarca.

Finalment, cal destacar que, per garantir l’efectivitat de l’objectiu d’aquestes mesures de lluita contra la pandèmia provocada per la COVID-19, se’n garantirà l’aplicabilitat mitjançant el reforç de la capacitat de control de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, habilitant específicament personal inspector dels diferents àmbits sectorials responsables del compliment de les mesures. Corresponen als ajuntaments i a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, en l’àmbit de les seves competències, les funcions de vigilància, inspecció i control de les mesures establertes en aquesta resolució.

Aquesta resolució entra en vigor el dia 21 de desembre de 2020, sens perjudici de les previsions de vigència específica establertes. La durada de les mesures previstes en aquesta Resolució s’estableix fins a les 00:00 hores del dia 11 de gener de 2021, sens perjudici de les previsions de vigència específica establertes, i de l’avaluació continuada de l’impacte de les mesures que s’hi contenen.