• Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Girona /La Garrotxa /les Preses
les Preses


Ajuntament
Major, 2

NIF
P-1714800-H

Partit judicial
Olot

Nº habitants
1.875

Extensió
9,53 km2
Tel. centraleta
972-69 32 32

Fax centraleta
972-69 34 34

Email
ajuntament@lespreses.cat

Web
http://www.lespreses.cat

Més informació
Fitxer d’ens locals

Pere Vila i Frigola
Alcalde
Les Preses és un petit municipi - som poc més de 1.700 habitants- situat a la comarca de la Garrotxa, fent veïnatge amb la seva capital, Olot. Som un poble que hem apostat decididament per la qualitat de vida, creixent de manera sostenible i oferint un seguit d’equipaments, socials, culturals, esportius a l’abast de tots els seus veïns i de tots els que ens puguin visitar. Hem optimitzat el creixement industrial i econòmic oferint sòl i edificis industrials i creant serveis de suport per aquest sector. El nostre és un poble dinàmic, actiu i de progrés que intenta aconseguir el benestar generalitzat per a tothom. Ben segur que tant els d’aquí com els que vinguin d’arreu en sereu testimonis.

Sigueu benvinguts a Les Preses!!


Descripció

El municipi de les Preses, està situat a 4 km d’Olot, la capital de la Garrotxa. Forma part del Parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i en destaquen la Reserva Natural del Volcà Racó i les Àrees de la Fageda del Corb i els Tussols del Bosc de Tosca. L’altitud del pla, de 474 metres, contrasta amb la part muntanyosa dels cingles de Marboleny i la serralada del Corb. Això permet passejades turístiques de poca durada amb vistes ben contrastades. Així, per exemple, des del mirador natural de Puig Rodó, a 975 metres d’altitud, es pot dominar tota la zona volcànica de la Garrotxa i el Pirineu. I, ja abans d’arribar a Puig Rodó, es pot gaudir d’una vista àmplia de la Vall d’en Bas i el Collsacabra.
A les Preses s'hi respira la pau de les poblacions rurals. L'església de Sant Pere, amb dos cloquers amb ceràmica, despunten de la resta d'edificis que li fan avinguda pel carrer Major. Conserva l'enyorança del passat, mentre que les noves urbanitzacions enriqueixen la imatge de benestar i tranquil·litat, sinònims de qualitat de vida.
El municipi presenta un creixement harmònic de la seva població: la disposició d'espais per a noves i modèliques indústries i les bones comunicacions han propiciat l'equilibri entre l'activitat i el seu creixement econòmic. Hi podeu trobar des de les tradicionals botigues d'embotits i queviures fins a les modernes instal·lacions industrials.
Les Preses té una amplia zona industrial, on s'ubiquen importants indústries multisectorials exportadores de productes d'alimentació i derivats del plàstic. El seu emplaçament, pròxim a la capital de la comarca, els bons enllaços i les renovades vies de comunicació expliquen la continuada expansió del sòl industrial, ocupat per indústries de qualitat atretes per l'entorn natural. Des de fa anys les Preses té el Centre d’Empreses creat a iniciativa de l’Ajuntament de les Preses com a instrument pel desenvolupament econòmic i social en l’àmbit local i comarcal. L’objectiu és aconseguir que les empreses, les persones treballadores i aquelles que volen crear una nova empresa tinguin un recolzament tècnic i material que els permeti assolir els seus objectius i consolidar els seus projectes empresarials i laborals. Actualment el Centre ofereix serveis d’assessorament a emprenedors, el club de la feina per a persones que busquen feina o volen millorar el seu lloc de treball, viver d’empreses formació i seminaris per a diferents públics i també un Telecentre amb material informàtic i equipaments d’última generació.
La seva zona urbana, a l'entorn del barri antic, podem trobar zones residencials on s'hi desenvolupen edificis confortables i moderns. Al costat mateix del barri antic, es troba la zona residencial del Camp de Prat, la zona residencial del Pladevall i la zona residencial del Bosc de Tosca, i ara l’actual zona de l’Estació on s’ubicaran pisos de compra i lloguer de protecció oficial per a joves i gent gran que representa un pas important pel creixement del municipi.
El poble de les Preses ha sofert unes transformacions en els últims temps; l'embelliment de diversos sectors en són una mostra. S'han fet actuacions de millora, creació d'equipaments i instal•lacions de primera qualitat, amb el desenvolupament de diversos programes europeus com el Life Mediambient, Interreg III A o el Leader Plus.
El poble té la sort de haver aconseguit un teixit associatiu molt important: La Coral Puigsacalm, el equips de futbol (tant els femenins com els masculins), la colla de geganters i grallers, el Cercle de Cultura i Popular Marboleny, Ràdio la Vall, L’Escola de Plàstica, el Grup d’Esplai el Sol, Amics de les Preses, Associacions de Veïns de Bosc de Tosca, Associació de Veïns Artiga Bonica, la Comissió de Festes.
El visitant té la sorpresa de sentir-se com a casa seva; el bon acolliment humà, la qualitat de servei dels professionals del sector, l'ordre i la tranquil·litat que s'hi respira són una empremta que no s'oblida.


El Bosc de Tosca

L'espectacle volcànic és present al municipi en diversos aspectes. El Bosc de Tosca de gran valor ecològic, es va formar a partir de la colada de lava del volcà Croscat. Es va iniciar una extraordinària tasca individual d’artigatge, consistent a traslladar pedres volcàniques per formar petits camps cultivables rodejats de parets seques. Una part d’aquestes artigues disposen de cabanyes a mode de refugi fetes amb materials volcànics que són una autèntica joia arquitectònica.
Explotat per l’home i posteriorment abandonat (quan es varen trobar altres medis per subsistir), és un espai rural de característiques úniques actualment protegit per la normativa del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per la seva singularitat i pel greu risc de degradació derivat de la seva proximitat al nucli urbà d’Olot.


La Vall del Corb

La Serralada del Corb és una façana de cingles amb unes elevacions que superen els 1.000 metres i ombregen la vall. Una rica forest cobreix els pronunciats pendents fins al fons de la vall, sembrada de conreus i pastures.

Equipaments

L'oferta d'equipaments d'àmbit públic i privat com ara l'Hostal, els apartaments turístics, cases de turisme rural, el Càmping municipal, la casa de Colònies, són un bon punt de partida per a diversos públics que ens visiten. Les activitats culturals i de lleure es donen al llarg de l'any com el teatre, l’Ésdansa (Festival internacional de Música i Dansa), el Casal i Casalet d’estiu. A més es pot gaudir del Carril Bici Olot-Girona, o bé dels itineraris senyalitzats que ens mostren els racons més bonics i insòlits del municipi i de la Zona Volcànica.

El Parc de Pedra Tosca

Amb l’execució del projecte europeu Life Medi Ambient, l’Ajuntament de les Preses, ha promogut per a recuperar una part d’aquest espai. Es el que es coneix com a Parc de Pedra Tosca, un indret nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar les actuacions fetes pels nostres avantpassats fa uns 150 anys.

El Parc de Pedra Tosca format per un laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes, i amb un paisatge canviant al llarg de l’any, ens acull i ens torna al silenci i a la sensació de viure sense pressa, però també ens ajuda a entendre l’extrema necessitat i tenacitat humanes per modificar un territori de tant excepcional duresa. La delicada combinació d’intervencions per restaurar i recuperar el paisatge ha fet que el Parc de Pedra Tosca sigui Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba. Un espai obert que constitueix un exemple de recuperació de paisatges naturals dels volcans i els camps de cultiu amb una combinació d’elements artificials i naturals. Al mateix temps el Parc de Pedra ha aconseguit el Premi d’arquitectura en l’apartat d’espais exteriors en la desena edició dels Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona de l’any 2006. L’any 2007 el parc va estar novament reconegut amb el Premi X+ Verd (per més verd) al segon congrés Europeu Ciutat Verda celebrat a Barcelona.


Àrea Recreativa de Xenacs

L’Àrea Recreativa de Xenacs compta amb una sèrie d’equipaments i serveis com caseta d’informació, zona de pícnic, barbacoes, itineraris senyalitzats ... especialment concebuts per als amants de la natura. Un espai dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en què els visitant poden gaudir amb tranquil•litat de magnífiques panoràmiques.

Mirador de Puig Rodó

Situat a 905 metres d’altitud, domina tota la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Bosc de Tosca, la Serra del Corb, les ermites de Sant Martí i Sant Miquel del Corb, la plana d’en Bas, el Puigsacalm, la fageda d’en jordà i l’Alta Garrotxa.

Les Preses és un petit municipi - som poc més de 1.700 habitants- situat a la comarca de la Garrotxa, fent veïnatge amb la seva capital, Olot. Som un poble que hem apostat decididament per la qualitat de vida, creixent de manera sostenible i oferint un seguit d’equipaments, socials, culturals, esportius a l’abast de tots els seus veïns i de tots els que ens puguin visitar. Hem optimitzat el creixement industrial i econòmic oferint sòl i edificis industrials i creant serveis de suport per aquest sector. El nostre és un poble dinàmic, actiu i de progrés que intenta aconseguir el benestar generalitzat per a tothom. Ben segur que tant els d’aquí com els que vinguin d’arreu en sereu testimonis.

Sigueu benvinguts a Les Preses!!


Descripció

El municipi de les Preses, està situat a 4 km d’Olot, la capital de la Garrotxa. Forma part del Parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i en destaquen la Reserva Natural del Volcà Racó i les Àrees de la Fageda del Corb i els Tussols del Bosc de Tosca. L’altitud del pla, de 474 metres, contrasta amb la part muntanyosa dels cingles de Marboleny i la serralada del Corb. Això permet passejades turístiques de poca durada amb vistes ben contrastades. Així, per exemple, des del mirador natural de Puig Rodó, a 975 metres d’altitud, es pot dominar tota la zona volcànica de la Garrotxa i el Pirineu. I, ja abans d’arribar a Puig Rodó, es pot gaudir d’una vista àmplia de la Vall d’en Bas i el Collsacabra.
A les Preses s'hi respira la pau de les poblacions rurals. L'església de Sant Pere, amb dos cloquers amb ceràmica, despunten de la resta d'edificis que li fan avinguda pel carrer Major. Conserva l'enyorança del passat, mentre que les noves urbanitzacions enriqueixen la imatge de benestar i tranquil·litat, sinònims de qualitat de vida.
El municipi presenta un creixement harmònic de la seva població: la disposició d'espais per a noves i modèliques indústries i les bones comunicacions han propiciat l'equilibri entre l'activitat i el seu creixement econòmic. Hi podeu trobar des de les tradicionals botigues d'embotits i queviures fins a les modernes instal·lacions industrials.
Les Preses té una amplia zona industrial, on s'ubiquen importants indústries multisectorials exportadores de productes d'alimentació i derivats del plàstic. El seu emplaçament, pròxim a la capital de la comarca, els bons enllaços i les renovades vies de comunicació expliquen la continuada expansió del sòl industrial, ocupat per indústries de qualitat atretes per l'entorn natural. Des de fa anys les Preses té el Centre d’Empreses creat a iniciativa de l’Ajuntament de les Preses com a instrument pel desenvolupament econòmic i social en l’àmbit local i comarcal. L’objectiu és aconseguir que les empreses, les persones treballadores i aquelles que volen crear una nova empresa tinguin un recolzament tècnic i material que els permeti assolir els seus objectius i consolidar els seus projectes empresarials i laborals. Actualment el Centre ofereix serveis d’assessorament a emprenedors, el club de la feina per a persones que busquen feina o volen millorar el seu lloc de treball, viver d’empreses formació i seminaris per a diferents públics i també un Telecentre amb material informàtic i equipaments d’última generació.
La seva zona urbana, a l'entorn del barri antic, podem trobar zones residencials on s'hi desenvolupen edificis confortables i moderns. Al costat mateix del barri antic, es troba la zona residencial del Camp de Prat, la zona residencial del Pladevall i la zona residencial del Bosc de Tosca, i ara l’actual zona de l’Estació on s’ubicaran pisos de compra i lloguer de protecció oficial per a joves i gent gran que representa un pas important pel creixement del municipi.
El poble de les Preses ha sofert unes transformacions en els últims temps; l'embelliment de diversos sectors en són una mostra. S'han fet actuacions de millora, creació d'equipaments i instal•lacions de primera qualitat, amb el desenvolupament de diversos programes europeus com el Life Mediambient, Interreg III A o el Leader Plus.
El poble té la sort de haver aconseguit un teixit associatiu molt important: La Coral Puigsacalm, el equips de futbol (tant els femenins com els masculins), la colla de geganters i grallers, el Cercle de Cultura i Popular Marboleny, Ràdio la Vall, L’Escola de Plàstica, el Grup d’Esplai el Sol, Amics de les Preses, Associacions de Veïns de Bosc de Tosca, Associació de Veïns Artiga Bonica, la Comissió de Festes.
El visitant té la sorpresa de sentir-se com a casa seva; el bon acolliment humà, la qualitat de servei dels professionals del sector, l'ordre i la tranquil·litat que s'hi respira són una empremta que no s'oblida.


El Bosc de Tosca

L'espectacle volcànic és present al municipi en diversos aspectes. El Bosc de Tosca de gran valor ecològic, es va formar a partir de la colada de lava del volcà Croscat. Es va iniciar una extraordinària tasca individual d’artigatge, consistent a traslladar pedres volcàniques per formar petits camps cultivables rodejats de parets seques. Una part d’aquestes artigues disposen de cabanyes a mode de refugi fetes amb materials volcànics que són una autèntica joia arquitectònica.
Explotat per l’home i posteriorment abandonat (quan es varen trobar altres medis per subsistir), és un espai rural de característiques úniques actualment protegit per la normativa del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per la seva singularitat i pel greu risc de degradació derivat de la seva proximitat al nucli urbà d’Olot.


La Vall del Corb

La Serralada del Corb és una façana de cingles amb unes elevacions que superen els 1.000 metres i ombregen la vall. Una rica forest cobreix els pronunciats pendents fins al fons de la vall, sembrada de conreus i pastures.

Equipaments

L'oferta d'equipaments d'àmbit públic i privat com ara l'Hostal, els apartaments turístics, cases de turisme rural, el Càmping municipal, la casa de Colònies, són un bon punt de partida per a diversos públics que ens visiten. Les activitats culturals i de lleure es donen al llarg de l'any com el teatre, l’Ésdansa (Festival internacional de Música i Dansa), el Casal i Casalet d’estiu. A més es pot gaudir del Carril Bici Olot-Girona, o bé dels itineraris senyalitzats que ens mostren els racons més bonics i insòlits del municipi i de la Zona Volcànica.

El Parc de Pedra Tosca

Amb l’execució del projecte europeu Life Medi Ambient, l’Ajuntament de les Preses, ha promogut per a recuperar una part d’aquest espai. Es el que es coneix com a Parc de Pedra Tosca, un indret nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar les actuacions fetes pels nostres avantpassats fa uns 150 anys.

El Parc de Pedra Tosca format per un laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes, i amb un paisatge canviant al llarg de l’any, ens acull i ens torna al silenci i a la sensació de viure sense pressa, però també ens ajuda a entendre l’extrema necessitat i tenacitat humanes per modificar un territori de tant excepcional duresa. La delicada combinació d’intervencions per restaurar i recuperar el paisatge ha fet que el Parc de Pedra Tosca sigui Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba. Un espai obert que constitueix un exemple de recuperació de paisatges naturals dels volcans i els camps de cultiu amb una combinació d’elements artificials i naturals. Al mateix temps el Parc de Pedra ha aconseguit el Premi d’arquitectura en l’apartat d’espais exteriors en la desena edició dels Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona de l’any 2006. L’any 2007 el parc va estar novament reconegut amb el Premi X+ Verd (per més verd) al segon congrés Europeu Ciutat Verda celebrat a Barcelona.


Àrea Recreativa de Xenacs

L’Àrea Recreativa de Xenacs compta amb una sèrie d’equipaments i serveis com caseta d’informació, zona de pícnic, barbacoes, itineraris senyalitzats ... especialment concebuts per als amants de la natura. Un espai dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en què els visitant poden gaudir amb tranquil•litat de magnífiques panoràmiques.

Mirador de Puig Rodó

Situat a 905 metres d’altitud, domina tota la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Bosc de Tosca, la Serra del Corb, les ermites de Sant Martí i Sant Miquel del Corb, la plana d’en Bas, el Puigsacalm, la fageda d’en jordà i l’Alta Garrotxa.

... anterior    següent ...