En un acte celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ahir, i després de gairebé set anys d’inactivitat, el Consell de Governs Locals va reprendre el seu camí com a eina de participació de municipis i vegueries en les tramitacions de lleis del govern català que afecten directament les administracions locals
En els seus orígens, el 2011, aquest òrgan es va crear en mans de les dues entitats municipalistes (FMC i ACM); ara, però, ja s’ha decidit dotar-lo d’una estructura pròpia, amb el Ple, la presidència, la vicepresidència, la secretaria i la Comissió Permanent


02/02/2022

Tal com va afirmar la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, s’espera la dotació pressupostària pròpia perquè "pugui desenvolupar les polítiques necessàries, conjuntament amb les entitats municipalistes, per al progrés de qualsevol municipi del nostre país”.

L’objectiu del Consell de Governs Locals és participar en els tràmits d’iniciatives de lleis i normes que afecten de manera específica els governs locals i defensar l’autonomia local. Així, podrà fer propostes i instar diverses institucions a fer determinades actuacions en benefici de l’autonomia local i de l’àmbit local en general.

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, va estar elegida presidenta del Consell de Governs Locals. En la seva primera intervenció, Lladó va reivindicar el paper fonamental que han jugat els ajuntaments durant la pandèmia per cobrir les necessitats de la ciutadania. "Els governs locals ens hi hem deixat la pell”, va afirmar, afegint que "coneixem les inquietuds de la gent i les legítimes reivindicacions de cada racó de Catalunya. Ara ens toca convertir els problemes de la ciutadania en solucions concretes i útils. Hem de ser la veu del territori a la Generalitat, i els ulls de la Generalitat al territori”.

De la seva banda, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va agrair el consens polític assolit per a la composició d’aquest consell que està format per 100 membres, entre els quals la presidenta de l'FMC, Olga Arnau, representants de les quatre diputacions, l’ACM i 93 alcaldes i alcaldesses dels ajuntaments catalans.

Entre els vicepresidents escollits del Consell de Governs Locals es troben l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, i l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, que són també vicepresidents de l'FMC.