La Federació de Municipis de Catalunya celebra avui la darrera sessió de la 35a edició del Seminari de Dret Local. En aquesta edició hem continuat reflexionant entorn de les qüestions d’actualitat jurídica que més afecten les administracions locals i donant eines d'utilitat per fer front als problemes que hagin pogut sorgir
En la sessió de cloenda que s’està celebrant ara estem analitzant la legislació en matèria d'habitatge i les novetats i les qüestions rellevants de les ordenances locals de l’espai públic






09/06/2023

L’acte de cloenda ha estat presidit pel vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya Àlex Garrido i pel catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona i director del Seminari de Dret Local, Juli Ponce.

El primer ponent, l’advocat Aleix Canals Company, professor associat de Dret Administratiu a la Universitat de Barcelona, ha parlat sobre les novetats i les qüestions rellevants de la legislació d'habitatge. En aquest sentit, ha afirmat que aquest curs ve marcat per dues notícies molt rellevants, en l’àmbit de l’habitatge: el desplegament dels ajuts a la promoció d’habitatges de protecció oficial, i l’aprovació de la nova Llei 12/2023. En la seva intervenció ha palesat que es manté la incertesa normativa, ha explicat que hi ha alguns reptes pendents en matèria de promoció d’HPO, que ha de ser el principal instrument de polítiques d’habitatge en els propers anys, i que encara hi ha la necessitat de desplegar polítiques d’habitatge més enllà de l’emergència. A més, entre d’altres qüestions, ha parlat sobre què suposarà la nova Llei 12/2023 i si exigirà fer un sobreesforç per avaluar situacions d’emergència. El segon ponent ha estat Iñaki Lasagabaster Herrarte, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat del País Basc, que parla sobre l’espai públic i les ordenances locals.

En la segona part de la sessió, per parlar dels contractes de caràcter intel·lectual, intervé Carme Sibina Vidal, lletrada de la Direcció de Serveis de Secretaries Delegades de la Diputació de Barcelona, que afirma que la contractació de prestacions de caràcter intel·lectual es troba envoltada de fortes controvèrsies i d’inseguretats jurídiques, provocades, sobretot, per la manca de definició legal, parla de la regulació de les prestacions de caràcter intel·lectual a la legislació contractual, especialment a l’LCSP, i també quins són aquests contractes i quins criteris permeten identificar-los, i finalitza la seva ponència enumerant Informes i resolucions sobre la matèria.

Finalment, Sonia Cobos Lucas, tècnica superior en Dret i directora d’Actuació Urbanística de la Gerència d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, posarà alguns exemples de tramitacions especials del planejament: la modificació del Pla General Metropolità de la Maquinista, un edifici catalogat i un edifici patrimonial afectats per sentència, el nòdul formatiu de la Facultat de Nàutica a la nova bocana, la modificació de les Tres Xemeneies, el Tanatori Casernes-Potosí i el Pla especial del Port Olímpic.