El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha publicat la resolució definitiva de la primera convocatòria del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua (Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència)






21/11/2023

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha publicat la resolució definitiva de la primera convocatòria del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua, concedint ajuts per un import total de 200 milions d'euros per a la millora de la digitalització del cicle de l'aigua urbana, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb finançament de fons Next Generation EU.

S'han seleccionat un total de 30 projectes amb un ajut que oscil·la entre els 3,3 i els 7,9 milions d'euros per projecte, dels quals es veuran beneficiats 1.676 municipis de 16 comunitats autònomes amb una població de 14.742.016 habitants. Els ajuts beneficiaran projectes que aborden la gestió de l'aigua, tant a grans ciutats com a petits municipis del medi rural, i que han presentat projectes agrupats.

Els beneficiaris han estat operadors dels serveis d'abastament, sanejament i depuració d'aigua urbana de naturalesa diversa, com ara entitats de l'administració local, empreses públiques, mixtes i representants del sector privat.

Els projectes –seleccionats en règim de concurrència competitiva– destaquen per la seva elevada qualitat tècnica i la seva contribució a la consecució dels objectius del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua.

Les actuacions finançades responen a iniciatives capdavanteres i estratègiques que permetran una millora de l'eficiència en l'ús i la gestió de l'aigua a Espanya, com ara:
  • La sensorització en temps real de les captacions del domini públic hidràulic.
  • El control dels consums a través de la implantació de comptadors intel·ligents.
  • La reducció de les pèrdues d'aigua potable.
  • El control en temps real de les depuradores d'aigües residuals i dels abocaments al domini públic hidràulic.
  • La creació de bessons digitals i la modelització matemàtica de xarxes i sistemes hidràulics que permetin la utilització de la intel·ligència artificial per a la gestió dels sistemes.
  • La implantació de plataformes que integren tot el cicle de l'aigua i donen suport a una gestió sostenible del recurs hídric i la transparència en la gestió de l'aigua.
  • Projectes integrals que implementaran plans d'actuació davant de la sequera i les inundacions.
El detall dels 4 projectes catalans amb un total de 26.514.520,16 euros són:
- Aigües de Manresa, S.A. - Sostenibilitat al cicle de l'aigua: Un projecte de digitalització i transformació del territori, amb 6.028.016,67 euros.
- Societat General d'Aigües de Barcelona, S.A.U. - E-aigo,  amb 7.502.821,42 euros.
- Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de gestió del cicle integral de l'aigua, S.A. - Ressona: resiliència i sostenibilitat del cicle urbà de l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona amb l'impuls de la transformació digital, amb 7.968.231,26 euros.
- Consorci Besòs Tordera - Paitida: digitalització integral dels sistemes de sanejament del cicle integral de l'aigua de la conca del riu Besòs per assegurar la qualitat i la disponibilitat del recurs en proveïment al públic,  amb 5.015.520,81 euros.

La resolució definitiva de la de la primera convocatòria ja ha estat publicada i el termini de finalització dels projectes serà el 31 de desembre de 2025, amb la possibilitat contemplada d'una pròrroga fins al màxim de l'1 de juny del 2026.

Així mateix, i dins del PERTE, és publicada i oberta la segona convocatòria d'ajuts per a la digitalització del cicle urbà de l'aigua per un import de 200 milions (aquí més informació).

Font: Govern d'Espanya - 17 de novembre 2023.