Aquests nous municipis se sumaran als 140 que el Departament de Territori ja va identificar i declarar com a zones de mercat residencial tensionat l’agost passat. Aquesta ampliació respon als canvis del mercat de l’habitatge i a la tendència alcista del preu del lloguer experimentat els últims mesos

Amb la nova declaració, les zones tenses abastaran un total de 271 municipis, on hi viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població


03/07/2024

El Departament de Territori ha publicat avui al DOGC i enviarà ara al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana la declaració de 131 municipis més com a zona de mercat residencial tensat perquè s’hi pugui aplicar la limitació dels preus del lloguer. Perquè entri en vigor la declaració, la Llei estatal pel dret a l’habitatge (12/2023) preveu que, un cop comunicat, el Ministeri ha de publicar una resolució que reculli la relació de les àrees de mercat residencial tensionat declarades pel Govern. D’aquesta manera, aquests 131 municipis se sumaran als 140 que el Departament de Territori ja va declarar tensos l’agost de l’any passat. En aquella ocasió, el Ministeri va trigar 7 mesos a publicar la resolució.

L’ampliació afecta ara els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats, i que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l’habitatge:

1.- Que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i subministraments bàsics.

2.- Que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers 5 anys un increment acumulat d’almenys 3 punts per sobre de l’IPC.