Acord GOV/229/2023, de 7 de novembre, publicat al DOGC número 9037, de 9 de novembre de 2023

10/11/2023

El Govern de la Generalitat de Catalunya sol·licita la declaració de reconeixement i reparació personal del president Lluís Companys i Jover, que va ser afusellat al Castell de Montjuïc el 15 d'octubre de 1940.

L'aplicació de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, i la Llei 20/2022, de 19 d'octubre, de memòria democràtica, ha suposat la declaració de nul·litat de totes les condemnes i sancions produïdes per raons polítiques durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Aquesta declaració es basa en el fet que els tribunals que van dictar aquestes condemnes eren il·legals i il·legítimes, i que els processos es van celebrar sense garantir els drets fonamentals dels acusats.

En el cas de Lluís Companys i Jover, va ser condemnat a mort per un consell de guerra sumaríssim el 15 d'octubre de 1940. Aquest consell de guerra va vulnerar els principis més bàsics del dret, ja que va ser establert per un règim il·legal i il·legítim, i va celebrar-se sense garantir el dret a un judici just.

A més, Lluís Companys i Jover ja havia estat condemnat per un tribunal legal, el Tribunal de Garanties Constitucionals, per uns fets similars. Per tant, la seva segona condemna va vulnerar el principi ne bis in ídem, que prohibeix la doble condemna per uns mateixos fets.

La declaració de reconeixement i reparació personal de Lluís Companys i Jover és una mesura justa i necessària per reparar la injustícia que va patir. Aquesta declaració hauria de tenir els següents efectes:

Declarar la nul·litat de la condemna a mort de Lluís Companys i Jover.

Declarar que va ser perseguit per raons polítiques i ideològiques.

Reconèixer el seu compromís amb la democràcia i l'autogovern de Catalunya.

El Govern de la Generalitat de Catalunya demana al Govern de l'Estat que aprovi aquesta declaració, com a acte de justícia i de reparació moral per a la figura del president Lluís Companys i Jover.