• Descarregar Google Play Store
  • Descarregar Apple Store
  • E-Mail
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS
  • Flickr
Els alcaldes i alcaldesses de la demarcació de Barcelona es reuneixen per donar una resposta conjunta a les reclamacions d’Endesa
Els alcaldes i alcaldesses de la demarcació de Barcelona es reuneixen per donar una resposta conjunta a les reclamacions d’Endesa


El president de la Comissió Gestora de l'FMC i alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, ha assistit avui a la reunió convocada per la Diputació de Barcelona, juntament amb altres 150 alcaldes i alcaldesses de la demarcació per donar una resposta coordinada i conjunta a les reclamacions que els ajuntaments han rebut d’Endesa en relació al deute de les famílies en situació de pobresa energètica que no han pogut pagar les factures generades

10/09/2019

En la reunió d'avui, la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha afirmat que es donarà una resposta coordinada i conjunta a les reclamacions que els ajuntaments han rebut d’Endesa en relació al deute de les famílies en situació de pobresa energètica que no han pogut pagar les factures generades. "Hem reunit 150 ajuntaments de la demarcació per parlar i escoltar les seves peticions i els seus dubtes davant la carta d'Endesa. Els direm, que no paguin el deute que se'ls hi reclama", ha assenyalat Marín; i ha afegit que "als ajuntaments els demano tranquil·litat, unitat i contundència per fer complir la Llei 24/2015. No disposen de prou recursos econòmics per fer front a tots els problemes socials que pateixen".

En el mateix sentit, també s'ha acordat que cal un pacte amb les empreses subministradors, coordinar una resposta clara i conjunta a nivell local i impulsar una taula amb administracions i empreses.

Recordem que en una reunió mantinguda el dilluns passat, la Federació de Municipis de Catalunya, l’ACM, les quatre diputacions i l’Àrea Metropolitana de Barcelona van acordar coordinar-se amb el departament d'Afers Socials per donar una resposta conjunta a l’amenaça d'algunes companyies de tallar el subministrament elèctric a les famílies vulnerables si els ajuntaments no satisfan el 50% del deute acumulat. Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera, hi va participar com a president de la Comissió Gestora de l'FMC. Aquestes administracions, juntament amb el departament, van acordar defensar la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, com a marc normatiu de referència a Catalunya; una llei que no permet el tall de subministrament de serveis bàsics com la llum, l’aigua o el gas a cap família en situació de vulnerabilitat.

L’alcalde d’Esparreguera lamenta el 'to d’amenaça' utilitzat per Endesa en una carta del passat mes d'agost: "Endesa ha aprofitat que a molts ajuntaments hi ha equips de govern novells, ja que els consistoris es varen constituir tot just a mitjans de juny”. I ha afegit tanmateix que "totes les administracions del país cercarem consensos per donar una resposta conjunta i unitària per fer front a les amenaces de les empreses elèctriques i defensar el marc legal vigent que no permet tallar el subministrament a les famílies vulnerables". Uns 250 consistoris catalans han rebut aquesta missiva. Per aquest motiu, la reunió que ha tingut lloc avui tenia l'objectiu d’explicar als representants dels diferents ajuntaments els acords als que vam arribar i les accions que s'emprendran conjuntament. La taula de treball creada amb les diferents administracions i les entitats socials, ja que també s’hi van afegir representats de l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, es mantindrà amb caràcter estable i treballarà una proposta de consens de totes les administracions implicades.

En aquest sentit i com a resultat d’aquests treballs, ja s’ha fet arribar un escrit de resposta unitària a la directora general d’Endesa, Isabel Buesa, signat conjuntament per la Generalitat, les quatre diputacions, l’FMC, l’ACM i l’AMB. L’FMC també ha elaborat un model de carta, que ha tramès als ajuntaments, que pot ser útil a l’hora de donar resposta a les companyies subministradores.


BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
SEMINARI DE DRET LOCAL
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
SEMINARI DE DRET LOCAL
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC