• Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn
  • WhatsApp
Treballem per uns entorns saludables, justos i segurs
Treballem per uns entorns saludables, justos i segurs


La pandèmia i els confinaments ens han posat en tensió i, com no podia ser d’altra manera, hem posat en tensió la ciutat. El model urbà és determinant per afrontar determinades situacions i la densitat urbana s’ha de comptar com a component de salut, l’espai públic s’ha de repensar i s’ha de distribuir millor i els entorns naturals ens han d’ajudar a sobreposar-nos en situacions extremes

La Federació de Municipis de Catalunya va dedicar la sessió del Seminari Tècnic Local que va tenir lloc el passat divendres 12 a parlar de totes aquestes problemàtiques i de com cal definir els nous paràmetres de qualitat urbana


16/11/2021

El primer ponent, Eloi Juvillà Ballester, arquitecte de la Direcció de Serveis d’Edificació i Logística de la Diputació de Barcelona, va explicar quins són els determinants de salut i les repercussions del nostre entorn. "La pandèmia, encara no superada, de la COVID-19 ha estat una prova d’estrès per als nostres nuclis urbans, quan hem vist en perill la nostra salut ens hem adonat de quines eren les prioritats de disseny i gestió dels nostres assentaments humans. Però també ha comportat efectes positius, ha unit les agendes socials i ambientals i ha posat la salut urbana, la cohesió social i la biodiversitat en el focus de l’urbanisme”; afirmant també que "la relació entre l’entorn urbà i la salut està científicament demostrada. La salut col·lectiva està en molts casos determinada per polítiques alienes al sector sanitari, els factors socioeconòmics, l'educació i la cultura, les característiques físiques de les ciutats i pobles o els factors ambientals, són tant o més importants que la xarxa d’equipaments sanitaris”.

Per parlar de quines poden ser les solucions basades en la natura i conèixer experiències pràctiques a tot Europa i eines d’avaluació, vam comptar amb Johannes Langemeyer i Filka Sekulova, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). En la seva ponència ens van explicar en què consisteixen les ‘Solucions Basades en la Natura’ (SBN), què hem de tenir en compte a l’hora de plantejar-les i quins tipus d’SBN poden ser útils en el nostre entorn: espais verds connectats amb edificis, parcs i zones verdes urbanes (semi)naturals, espais verds urbans connectats a infraestructures grises, horts comunitaris i en parcel·les, zones blaves, espais verds per a la gestió de l’aigua, renaturalització de zones degradades o abandonades... En definitiva, les SBN són aquelles accions per protegir, gestionar de manera sostenible i restaurar ecosistemes naturals o modificats que aborden reptes de la societat de eficaçment i adaptativament, a la vegada que proporcionen beneficis per al benestar humà i la biodiversitat.

La darrera ponència ‘De la teoria a la pràctica: una eina per incorporar la perspectiva de salut en la transformació de l’espai públic’ va anar a càrrec de Marta Viada Pagès, arquitecta del Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, i de Laura Hidalgo, assistent de Recerca d’IS-Global. Van informar als assistents al seminari en què consisteix aquesta eina: l’objectiu és disposar d’un document que permeti als projectistes i tècnics municipals valorar de forma àgil com és de saludable un espai públic actual, identificant els punts mes febles, i facilitant la presa de decisions en fase de projecte de millora. L’eina permet incorporar la perspectiva de salut en la transformació de l’Espai Públic. Facilita la revisió d’un projecte de reforma d’espai públic tenint present els paràmetres que poden afectar a la salut dels usuaris i permet comparar els resultats amb l’estat actual, per tal de valorar les millores i tenir present tots els condicionants.

Us recordem que la darrera sessió del Seminari Tècnic Local de l'FMC 2021 se celebrarà el 17 de desembre i es tractarà sobre l'Urbanisme i la Salut, en concret de les noves estratègies de planificació del territori.

Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Programa
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC