El primer ponent, Joaquín López Vallés, director del Departament de Promoció de la Competència de la Comisión Nacional de los Mercados y de la Competencia (CNMC), ha explicat als assistents que la política de competència no només comprèn la vigilància sobre l’activitat de les empreses, sinó també la promoció d’una intervenció eficient per part dels poders públics per fomentar la competència efectiva als mercats. La intervenció interna eficient, limitant les restriccions a la competència als supòsits en els que sigui necessària i proporcionada, és un deure de tots els poders públics. Així, en la seva intervenció, també en què consisteix el projecte Municipios y competencia, iniciat per la CNMC l’any 2021, que aborda a través de casos d’estudi ("històries”) diferents problemàtiques dels municipis amb la competència en els mercats. El projecte pretén construir un espai d’intercanvi d’experiències i propiciar canals de col·laboració estable entre les autoritats de competència i els municipis, així com també comptar amb la participació de la societat civil (ciutadania, empreses, acadèmia) i la resta de poders públics implicats.
Seguidament, Julián Valero-Torrijos, catedràtic de Dret Administratiu a la Universitat de Múrcia i Director de la Càtedra Fundación Integra sobre Identidad y Derechos Digitales, parla dels reptes i problemes de l’administració digital i dels sistemes algorítmics. Així, considera que la resposta jurídica s’ha d’adaptar a les singularitats del context tecnològic. En aquest sentit, es plantegen importants reptes per a la doctrina jurídica, que no pot romandre ancorada en posicions còmodes i cal preveure també que l’impuls de projectes i iniciatives basades en la transformació digital que permet la tecnologia en el sector públic requereix anar més enllà del simple compliment normatiu, ja que en gran mesura la regulació vigent no es caracteritza per una aposta decidida per la innovació.
Finalment al grup I, sobre personal, règim jurídic, hisenda i serveis, Jordi Vilamala Salvans, cap de la Secció d’Arxiu i Gestió Documental, parla de l’arxiu electrònic únic i la seva configuració a l’Administració local. I al grup II, sobre ordenació del territori, urbanisme i habitatge, medi ambient, serveis i béns públics, Maria Massana Marbà, lletrada consistorial de la Direcció de Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Barcelona, explicarà les actuacions dels ajuntaments en matèria de pobresa energètica.