L'Agència Executiva Europea d'Infraestructures Climàtiques i Medi Ambient (LIFE) té oberta la convocatòria anomenada 'Transició a l'Energia Neta': Suport tècnic als plans i estratègies de transició energètica neta als municipis i regions LIFE-2023-CET-LOCAL.
Les propostes han d'abordar una o ambdós àmbits/aspectes següents:
- Les accions haurien de proporcionar suport tècnic a les autoritats locals i regionals i desenvolupar les seves capacitats per oferir plans i estratègies sobre la transició energètica neta (CET) ambiciosos a curt i mitjà termini per al 2030, amb potencial per obrir el camí cap a l'objectiu de neutralitat de carboni del 2050, en coherència amb els objectius energètics i climàtics de la UE: el paquet Fit-for-55, el marc legislatiu REPowerEU i els Plans Nacionals d'Energia i Clima. Les accions s'han de centrar en la implementació de la combinació adequada d'activitats que permetin desenvolupar/augmentar les habilitats tècniques, jurídiques, financeres, administratives i socials duradores entre els ens locals; per exemple, mitjançant programes de formació per a responsables polítics i funcionaris públics que es podrien adaptar a les seves necessitats específiques; mitjançant l'aplicació de solucions innovadores per a la implementació de la planificació integrada de CET a nivell local i de districte, mitjançant la replicació i el desplegament de bones pràctiques i eines d'informació, etc.
- Les accions haurien de tenir com a objectiu crear/reforçar estructures organitzatives adequades per donar suport i coordinar la implementació i el seguiment dels plans i estratègies CET integrats dins i fora de les administracions. Això hauria d'incloure, per exemple, la creació d'equips multidisciplinaris i intersectorials dins les autoritats locals i regionals i l'enfortiment de la capacitat i el mandat de les entitats tècniques associades com les agències energètiques locals i regionals. Les accions s'han de centrar en els processos de planificació integrats i esforçar-se per incloure elements facilitadors importants per a la seva implementació, com ara: un compromís polític clar, la identificació de recursos i oportunitats de finançament adequats, accés precís i oportú a les dades rellevants, diàleg efectiu entre diferents nivells de govern, així com participació activa dels agents públics i privats, inclosos els ciutadans i/o comunitats.
Les propostes han de ser presentades per almenys 3 sol·licitants (beneficiaris; entitats no afiliades) de 3 països elegibles diferents.
La Comissió Europea considera que les propostes que sol·licitin una contribució de la UE de fins a 1,75 milions d'euros permetrien abordar adequadament els objectius específics. Tanmateix, això no impedeix la presentació i selecció de propostes que sol·licitin altres imports.
La data límit per presentar sol·licituds és fins al 16 de novembre de 2023 (17:00 hores - hora de Brussel·les).