29/01/2024

El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Eduard Rivas, va intervenir en la clausura de la jornada ‘Quina nova cultura de l’aigua necessitem els municipis?, convidat per Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles i vicepresidenta de l’FMC

“El món municipal hem de seure per buscar sinergies i veure com conjuntament podem fer front a curt termini a aquesta situació de crisi’ va constatar Rivas

El canvi climàtic, però també i especialment la situació de sequera que viu Catalunya i els municipis que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat, amb una emergència a punt de declarar-se i que pot perdurar en els pròxims mesos, obliga a fer un replantejament de la manera de gestionar l’aigua. I a aquestes dificultats hem d’afegir les pròpies i específiques que tenen els municipis. Per tractar tota aquesta problemàtica, l’Ajuntament de Canyelles va organitzar una jornada, que es va celebrar el passat divendres a l’espai Romanguer, de Canyelles. A la cloenda, a més del president de l’FMC, també van intervenir la mateixa alcaldessa de Canyelles i el director de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat, David Vila.

En la seva intervenció, el president Eduard Rivas va afirmar que en un tema tan important no pot aparèixer l’administració pública dividida. "Hem de buscar solucions conjuntes”. I, en aquest sentit, "des de la Federació de Municipis de Catalunya demanem fer un pacte conjunt, de país, que superi els partidismes, perquè tots els poders públics puguin afrontar aquest greu problema”.

Va afegir també que "és un problema greu i no s’han de buscar culpables, és una situació no volguda i que no es pot solucionar a curt termini”. "El primer que cal fer és superar aquesta crisi malauradament amb els recursos que tenim de fa setze anys”. Ara, però, el que necessitem és "unitat d’acció: que totes les administracions implicades s’asseguin en una taula i buscar sinergies i solucions per part de tots”. A més, va explicar que des de l’FMC s’ha elaborat un informe jurídic, que s’ha fet arribar a l’ACA, per canviar la valoració que es fa de les sancions als ajuntaments”.

En la jornada van intervenir també representants de l’Associació d’Abastaments d’Aigua, de l’Associació d’Amics de l’Aigua, de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat, de l’ACM, i diversos experts especialitats en gestió de l’aigua, en drets d’aigües i medi ambient, i en comunicació de l’aigua.