09/02/2024
En la sessió plenària del Seminari de Dret Local que està tenint lloc aquest matí ens centrem en debatre com ha evolucionat en els darrers 40 anys la seguretat en la ciutat i els espais públics i en reflexionar sobre com s’ha fet i com millorar la cita prèvia amb l’administracióAls grups de treball, analitzem la garantia de la neutralitat en el procés electoral i la regulació de la contaminació acústica i les activitats
La ponència central sobre seguretat pública ha anat a càrrec de Francesc Guillen Lasierra, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona, responsable de Projectes i Organització de la Secretaria de Seguretat Pública de la Generalitat i president de l’Associació Catalana per a la Prevenció de la Inseguretat a través del Disseny Ambiental. En la seva intervenció, ha explicat com la seguretat pública ha estat fonamentalment referida a les ciutats, a les zones urbanes: "les concentracions de població freqüentment d’origen divers i la seva mobilitat han presentat tradicionalment més dificultats de control social i, per tant, els problemes de seguretat s‘han acostumat a relacionar amb aquests àmbits molt més que no pas amb les zones rurals”. A més, ha afegit que "si parlem de seguretat pública, les unitats de referència seran necessàriament els espais públics, és a dir, aquells llocs on les persones es troben, es relacionen i poden entrar en conflicte, amb possibilitat d‘atacs directes contra els drets més fonamentals”. Així, en la seva ponència, ha recollit experiències de seguretat pública durant 40 anys, i ha reflexionat sobre la percepció subjectiva de la seguretat, la importància dels espais públics, la criminologia ambiental o la prevenció, entre altres qüestions.
A continuació, dos especialistes de perfil complementari reflexionen amb les persones assistents sobre temes de rellevància. En aquesta ocasió, comptem amb Esther Gimenez-Salinas, Síndica de Greuges de Catalunya, i Diego Gómez Fernández, professor associat de Dret Administratiu de la Universitat de Vigo, que parlen sobre la cita prèvia i la mala administració.
Finalment, com sempre, s’ofereixen sessions específiques en dos grups de treball diferents, amb un enfocament més directament adreçat a la solució d’aspectes concrets i específics, referits, d’una banda, al personal, el règim jurídic, la hisenda i els serveis i, d’altra banda, al govern del territori, el medi ambient, els serveis i els béns públics. Així, al grup I, parlem de la garantia de la neutralitat en el procés electoral, amb Ignacio Gutiérrez Cassillas, cap del departament d'Assessorament Jurídic-Electoral de la Junta Electoral Central, i al grup II, parlem de la contaminació acústica i les activitats, amb Montse Escudé, directora jurídica de l’àmbit d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sant Cugat.
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.