28/02/2024

En el debat ‘Alcaldes i Universitat’, organitzat ahir per alcaldes.eu a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, el president de la Federació de Municipis de Catalunya va sospesar els avantatges i els inconvenients de la política local i internacional

Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera i president de la Federació de Municipis de Catalunya va reflexionar ahir al matí sobre la gestió pública davant d’alumnes de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra.

De la seva funció com a president de la Federació de Municipis, iniciada a finals de 2023, Rivas va destacar que el país "és molt plural”, però que tots els alcaldes i alcaldesses de diversos partits "s’entenen molt bé entre ells” , fins i tot "millor que amb persones del propi partit”, perquè "la idiosincràsia pot ser diferent, però els problemes són molt similars: burocràcia, manca de recursos i finançament, manca de funcionaris habilitats nacionals…".. També va recordar que l’entitat que presideix manté una relació molt bona amb l’Associació Catalana de Municipis i que, mentre aquesta darrera s’ha especialitzat en fer de central de compres, la Federació "excel·leix” en programes de formació a electes i professionals tècnics.

En un altre ordre de coses, va dir que "el repte dels ajuntaments és el de superar l’expedient diari i trobar el temps necessari per pensar”. L’alcalde s’expressava així en el context d’una comparació entre les formes de fer política que en el nivell municipal i a Europa, on va exercir com a assessor del Parlament Europeu entre 2008 i 2015.

En política local, va afegir que "alguns debats funcionen per inèrcia i d’altres canvien d’un dia per l’altre”, especialment en temes com els de la tecnologia 4.0, la sostenibilitat o l’envelliment de la població, i caldria afegir 'mirada de planificació estratègica'. D’altra banda, un "avantatge” de la política local és que "la mirada és molt de l’aquí i l’ara i permet veure els canvis immediatament”.

Rivas va destacar que el tram de la B-40 recentment inaugurat representa una bona oportunitat per connectar el seu municipi amb l’àrea metropolitana de Barcelona per una via ràpida. "Segurament no ho veuré com a alcalde, però la propera corona industrial que es formarà se situarà a Esparreguera i Olesa”. Va recordar que la localitat havia estat durant anys en el 'top-3' de la desocupació a la comarca, però que la nova infraestructura portarà possibilitats, atès que Abrera i Martorell estan saturats industrialment”, mentre que a Esparreguera encara hi ha polígons per desenvolupar.

Font: alcaldes.eu