21/06/2024

En una jornada que s’està celebrant aquest matí a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya, una cinquantena d'assistents s’han reunit per analitzar i posar en comú la millor manera de gestionar i treure el màxim benefici d’aquesta nova forma de vida i de turisme, complint amb la legislació actual

La jornada ha estat inaugurada per la secretària general adjunta de l'FMC, Carolina Telechea

L’autocaravanisme ha revolucionat el campisme que tradicionalment era relegat únicament als càmpings. A la Unió Europea, els vehicles qualificats d’autocaravanes arriben a la xifra de 2.500.000 (2021) i això suposa un potencial, d’almenys, 5.100.000 turistes a l’any distribuïts per tota la geografia europea. D’altra banda, l’activitat autocaravanista no es limita als mesos d’estiu, sinó que s’estén a tots els mesos de l’any sense interrupció.

Parlar de tot això i analitzar el context normatiu actual, quins són els tipus d’autocaravanistes i formes de viatjar, aparcar o acampar, senyals al·legals, ordenances municipals i necessitats i drets bàsics, és l’objectiu de la jornada d’avui, en la què hi participen principalment càrrecs electes de les àrees de turisme i tècnics de les entitats adherides a l’FMC.

Carolina Telechea ha afirmat en la seva intervenció que "per a molts ajuntaments gestionar aquest fenomen no sempre resulta fàcil tot i estar regulat per diverses normatives, ja que cal aparcar en espais especialment indicats o en les zones d'acampada establertes, sobretot quan es vol fer en àrees naturals o en espais protegits, o bé optar per càmpings o campaments de turisme”, i ha afegit que "amb aquesta jornada, des de l’FMC confiem que resulti d’interès i, sobretot, d’utilitat a l’hora de gestionar aquest nou tipus de turisme innegablement a l’alça”.

Els primers ponents, Ramon Lamiel Villaró, director del Servei Català de Trànsit, i Ana Maria Pinto i Piera, subdirectora general de Seguretat Viària, han parlat del context actual i el marc normatiu.

A continuació, ja ens endinsem en el concepte d’autocaravanisme. Així parlem de la seva definició i filosofia, del tipus d’autocaravanistes i formes de viatjar, de si són simplement conductors o turistes, sobre què considerem aparcar i acampar, de quins són els senyals ‘al·legals’ i de les ordenances municipals i les necessitats i drets bàsics. En aquest debat hi participen Jesús Zarco Brunner (de Presidència d’AcaVANça), Juanma Nicola (de la Secretaria d’Organització a AcaVANça) i José Pardo Bonias (perit judicial i funcionari examinador de la DGT a la Prefectura Provincial de Trànsit de Barcelona i expert en seguretat vial).

Finalment, Sandra Fumaña (tècnica de turisme del Consell Comarcal d’Osona) ha mostrat com ha estat l’experiència concretes a la comarca d’Osona.