24/07/2024
La Federació de Municipis de Catalunya ha celebrat aquest matí la reunió constitutiva de la seva Àrea d’Educació, com a espai per a l’intercanvi d’informació i generació de propostes en clau municipalista per construir un espai educatiu que tingui cada vegada més pes i sigui més important i determinant en la societatEn aquesta primera reunió els assistents han acordat els objectius estratègics i les actuacions municipals que s’han de prioritzar en matèria d’ensenyament durant aquest mandat
L’Àrea d’Educació de la Federació de Municipis de Catalunya, presidida per l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, acompanyada per la vicepresidenta i alcaldessa de Balaguer, Lorena González, ha establert aquest matí, en una reunió telemàtica, els objectius que s’han d’intentar aconseguir durant aquest mandat.
A grans trets, aquests objectius passarien per garantir l’equitat, la inclusió i la igualtat d’oportunitats a l’escola. Per a això, l’FMC ha de continuar fent el seguiment del Pacte contra la Segregació Escolar. També seguirem instant la Generalitat perquè revisi el Mapa de l’etapa educativa 0-3, es deleguin competències en aquesta etapa d’acord amb la normativa sectorial vigent i s’actualitzi el Decret regulador amb una revisió de les ràtios, entre d’altres. Hem de continuar treballant conjuntament amb el govern perquè els equipaments i els centres educatius tinguin el finançament adequat perquè siguin espais acollidors i de benestar per a la comunitat educativa i és necessària una planificació educativa atenent les diferents casuístiques territorials i la realitat demogràfica. Necessitem treballar conjuntament també el desplegament de les zones educatives, el model de gestió de la prestació del servei de transport escolar i del servei de menjador; i hem de traslladar al govern la necessitat de simplificar la gestió i la justificació dels fons i les subvencions destinades a diferents programes educatius.
D’altra banda, els assistents han aprovat que cal continuar vetllant per un sistema inclusiu, promovent i potenciant polítiques municipals d’equitat i igualtat d’oportunitats: educació 360, plans educatius d’entorn, evitar l’abandonament escolar i l’absentisme... A més, s’ha acordat continuar treballant activament des del món local per impulsar la formació professional, adequant l’oferta educativa a les necessitats del mercat laboral i consolidant l’orientació de l’alumnat cap a una oferta d’estudis planificada sobre la base de la projecció de la demanda del mercat laboral.
I finalment és primordial impulsar un acord-marc entre el Departament d'Educació i les entitats municipalistes FMC i ACM que doni cobertura i seguretat jurídica a les polítiques educatives promogudes pels ens locals i que sigui garant de l’equitat en l’accés al sistema educatiu de finançament públic i de la igualtat d’oportunitats en tot el territori de Catalunya. Des de l’FMC treballarem per consolidar el paper orientador dels municipis, potenciant la informació i orientació que els municipis ofereixen a la ciutadania, de manera coordinada entre els seus propis serveis, els centres educatius i tots els agents presents en l’ecosistema acadèmic-laboral; i, conjuntament amb l’Àrea de Cultura de l’FMC, participarem en els treballs promoguts pel CoNCA en relació amb els ensenyaments artístics, i defensant el document elaborat el 2023 per l’FMC i l’ACM d’impuls de la Xarxa d’escoles locals de les Arts.
En aquesta primera reunió de l’Àrea d’Educació de l’FMC també s’ha informat d’altres temes com quins són els òrgans col·legiats de la Generalitat amb representació de l’Administració i altres espais de col·laboració i coordinació amb altres institucions, dels temes tractats en la sessió ordinària de la Comissió mixta Departament-Entitats municipalistes celebrada el passat 2 de maig, s’ha parlat de l’educació infantil 0-3 (concretament de l’acord de govern per a la delegació de competències als ajuntaments en matèria d’admissió d’alumnes, dels criteris d’accés a llars d’infants i dels fons MRR per a la creació de places 0-3 anys fins al 2025). També s’ha parlat del Mapa d’FP, del Pla d’educació a temps complet i del Projecte de Zones Educatives per millorar el sistema educatiu, a més d’informar de la proposta del Consell d’Educació de Catalunya sobre la nova reglamentació dels Consells Escolars Territorials.
Finalment, com en les altres àrees de l’FMC, s’ha acordat exigir la coordinació i col·laboració interadministrativa, elaborant propostes de posicionaments polítics sobre aspectes d’actualitat relacionats amb les polítiques locals d’educació, analitzant el marc normatiu i competencial en matèria d’educació i definint els drets i deures del món local en aquest àmbit sectorial, vetllar per la suficiència financera dels governs locals en l’exercici de les seves competències en matèria d’educació, establir un programa sostingut de formació orientat a electes i tècnics locals, amb activitats de debat, reflexió i formació en l’àmbit de les polítiques educatives, i finalment mantenir els mecanismes de comunicació i informació als membres de l’Àrea d’Educació aprofitant els canals de comunicació de l’FMC amb els associats.
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.