24/10/2024

'Lideratge local' és el lema de la nostra pròxima Assemblea i amb ell volem reflectir la necessitat d’empoderar de nou els governs locals. La voluntat de la Federació de Municipis de Catalunya és participar activament i amb posicionament propi en tots els debats importants que necessiten respostes urgents i que afecten el país en el seu conjunt, siguin o no de competència local

Així ho vàrem expressar en la reunió institucional que vàrem mantenir ahir amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, el conseller de presidència, Albert Dalmau, i el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, Xavier Amor

En la trobada institucional, en la qual van participar el president delegat de l’FMC, David Bote, els vicepresidents Lorena González, Rosa Huguet, Marc Solsona, Lluís Mijoler, Miguel Comino, Alba Pijuan i Marçal Ortuño, acompanyats per la secretària general, Susanna Mérida, i el secretari general adjunt, Joan Carles García Cañizares, hem posat sobre la taula algunes qüestions de vital importància per a les administracions locals i on l’FMC vol participar del debat, com les infraestructures (ampliació de l’Aeroport de Barcelona, traspàs de rodalies, noves vies de circulació, etc.), la mobilitat i el transport públic; la lluita climàtica (Zones de Baixes Emissions, sequera, gestió de residus...); immigració, salut, serveis socials, educació, seguretat, habitatge i millora de l’administració. En aquest últim apartat valorem molt positivament l’anunci del govern d’impulsar un pla de millores del servei públic que simplifiqui la gestió i sol·licitem, alhora, poder comparèixer davant del grup d’experts, un cop estigui constituït, per tal d’exposar les necessitats més urgents del món local.

Com a Federació de Municipis de Catalunya hem afirmat que volem ser útils i actius en qüestions que ens interpel·len a totes les administracions. Per això, ens mostrem predisposats a treballar en tots aquests àmbits, aportant l’expertesa del món local i volem ser escoltats per part de la Generalitat, com un actor rellevant, necessari i imprescindible que som, ja que "no hi haurà transformació sense el món local”.

Continuem reivindicant una Llei de governs locals de Catalunya i una Llei de finançament Llocal que protegeixi i reforci els municipis. Els ajuntaments no han de ser els grans oblidats en la millora de finançament que s’està negociant amb l’Estat, i volem que es puguin afrontar amb solvència obres i serveis costosos, però necessaris per a la ciutadania, a través d’un Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) potent econòmicament i flexible.

A més, cal que els municipis disposin de mitjans propis suficients per donar resposta a situacions d’inseguretat que poden incidir en el trencament de la cohesió social. Cal abordar aquesta qüestió col·laborativament, fent la màxima prevenció, promovent canvis legislatius per fer front a qüestions com la multireincidència i afrontant de manera decidida la Llei de les policies locals de Catalunya, que fa anys que es reivindica des del món local.

L’habitatge assequible ha estat un altre dels temes tractats. És una de les problemàtiques més agreujades que té la ciutadania i que els ajuntaments tenim moltes dificultats per a donar-hi solucions, malgrat que hem estat els únics a fer noves promocions en els darrers anys. Valorem molt positivament el pla d’habitatge social anunciat recentment, i mostrem la nostra predisposició a col·laborar activament des del món local per complir amb els objectius previstos. En aquest sentit, hem sol·licitat una reunió amb el Departament de Territori, Transició Ecològica i Habitatge per aprofundir en la col·laboració i fer possible el compliment dels objectius.

Finalment, hem traslladat al govern que cal també una revisió profunda del model de serveis socials, una millora del sistema de salut i del sistema educatiu, que són queixes recurrents que ens traslladen els ciutadans i ciutadanes i que impacten de forma directa en la seva qualitat de vida.

Des del govern ens han traslladat la voluntat de treballar amb els municipis de manera fluïda, igualitària i respectuosa amb les diferents competències de cada administració. El president Salvador Illa s’ha posat a disposició dels municipis per acompanyar-los en totes les qüestions que contribueixin a la millora del país en els diferents àmbits d’actuació. També ha sol·licitat la col·laboració del municipalisme per afrontar reptes de país, com són l’habitatge, la sequera o la reforma administrativa, entre d’altres.

El conseller de Presidència ha avançat també algunes de les qüestions amb les quals estan treballant i que tindran aviat una repercussió directa positiva als ajuntaments, com l’augment de recursos, flexibilitat i simplificació del proper PUOSC. També estan avaluant propostes que permetin resoldre la manca d’habilitats nacionals que pateixen els ajuntaments des de fa anys i que dificulta el treball diari de l’administració local.

La reunió va finalitzar amb la voluntat d’ambdues parts d’establir una relació activa i col·laborativa per avançar en el benestar dels nostres veïns i veïnes.