14/11/2024

Cal desplegar una política educativa que ofereixi un marc compartit, un finançament estable i unes fórmules clares de corresponsabilitat entre administracions. Això és el que s’ha reclamat des de la Federació de Municipis de Catalunya a la jornada anual Educació 360: una aposta socioeducativa, que s’ha celebrat avui a Barcelona i que ha reunit per primera vegada les entitats municipalistes i les quatre diputacions catalanes per discutir els reptes i establir compromisos del món local per una educació a temps complet

La Federació de Municipis de Catalunya ha expressat el seu compromís i la seva disposició a seguir treballant per fer-ho possible en la Taula de Món Local Educació 360, en la que ha participat Alba Pijuan, presidenta de l’Àrea d’Educació de l'FMC i alcaldessa de Tàrrega

Després d’una breu presentació i una reflexió general, el debat ha girat entorn de les estratègies proposades per desenvolupar una Educació 360, què es pot fer i a quines necessitats dels governs locals poden respondre des de l’Aliança Educació 360.

Els ens locals coneixen bé les desigualtats en la participació i l’accés a les oportunitats educatives que van més enllà de l’escola i fan un gran esforç treballant i posant recursos per intentar revertir al màxim aquestes desigualtats, sovint sense recursos estables ni competències clares; i aquesta jornada serveix per compartir experiències, identificar necessitats i definir les estratègies necessàries per garantir més i millors oportunitats educatives a tot el territori.

En aquest sentit, Alba Pijuan ha reafirmat que és fonamental el compromís per part de les administracions, i poder tenir un finançament adequat perquè els municipis desenvolupin programes estables que garanteixin l’accés universal a les activitats extraescolars i a les activitats d’estiu.

En la seva intervenció ha explicat que "els ajuntaments han assumit cada vegada més la responsabilitat de donar resposta i procurar que tots els infants i joves dels seus municipis tinguin les mateixes oportunitats educatives” i ha afegit que "cal finançament per promocionar activitats amb la col·laboració de la comunitat educativa”.

També ha afirmat que per a l’FMC l’educació va molt més enllà de l’escola, i per això és necessari tenir en compte el que passa més enllà del temps lectiu obligatori. Per això, "hem de promoure, amb la col·laboració de tots els agents implicats, una educació a temps complet que afavoreixi la igualtat d’oportunitats i l’èxit educatiu".

Per a l’FMC, l’Educació 360 i tot el que implica és una política educativa prioritària, i per això ja vàrem organitzar una jornada amb el títol ‘Polítiques i programes locals amb mirada d’Educació 360', el passat 18 de juliol, amb èxit de participants.