16/05/2025
Melcior Claramunt, president de l’Àrea de Justícia de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Miralcamp, ha comparegut en ponència al Parlament de Catalunya aquest matí per aportar la visió dels ens locals en relació amb el Projecte de llei de memòria democràtica de CatalunyaDes de l’FMC considerem que més reconeixement local contribuirà a garantir que la llei sigui efectiva i que la memòria democràtica es pugui recuperar de manera justa i inclusiva: els ajuntaments són les instàncies de govern més properes a la ciutadania i, per tant, han de tenir un paper clau
Claramunt ha començat la seva intervenció amb una reflexió general sobre el text i el context en què s’emmarca: "des de l’FMC valorem favorablement aquest projecte de llei perquè considerem que és un bon punt de partida per a un debat constructiu entre tots els agents implicats. Però també ens preocupa que s’obviï el territori i el món local i aquesta manca de reconeixement i de definició del paper dels ens locals és un greu error, perquè no només han de ser col·laboradors sinó que han de considerar-se agents actius”.
Actualment Catalunya encara no disposa d’una llei de memòria integral i això provoca buits legals en alguns aspectes, com els nadons robats, el règim sancionador, el concepte de víctimes, el dret a la veritat, la justícia i la reparació, els espais de memòria o la simbologia franquista. Afortunadament, aquest projecte de llei sembla que cobrirà tots aquests buits. A més, l’FMC destaca que gran part de les seves observacions han estat estimades i incorporades.
Des de l’FMC destaquem la importància d’aquesta normativa i valorem de manera positiva la proposta, que integra diverses lleis existents i aborda buits en la regulació de la memòria democràtica. No obstant això, ens preocupa la falta de reconeixement del paper dels ajuntaments i altres ens locals en la llei. Per això, Claramunt ha demanat que és necessari introduir canvis per "reconèixer explícitament el lideratge dels ens locals en matèria de memòria democràtica i especificar el paper que han de jugar els ens locals en la consecució de les finalitats de la llei, amb l’establiment de mecanismes concrets de col·laboració entre els ens locals i la Generalitat”.
I ha acabat la compareixença afirmant que "cal destacar que les administracions catalanes han adoptat un enfocament proactiu amb la implementació de polítiques públiques de memòria de gran qualitat. Per això, considerem que la futura Llei catalana de memòria democràtica hauria de representar un punt d'inflexió per impulsar definitivament aquestes polítiques a tot el territori, prestant especial atenció a la cooperació i complicitat dels ens locals".
El secretari general adjunt de l'FMC, Joan Cales Garcia Cañizares, ha acompanyat Melcior Claramunt en aquesta compareixença.
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.