L’objectiu 2025 el tenim ben a prop. Mentrestant, tot i ser conscients de les dificultats que comporta una modificació d’aquest abast, l’FMC manté el ferm compromís de seguir treballant, colze a colze, amb el govern de la Generalitat, l’ACM i la resta d’entitats i actors implicats amb la carta de compromisos d’aquest objectiu per tirar endavant aquesta Reforma. Així ho ha afirmat Mercè Esteve, vicepresidenta de l’Àmbit de Drets Socials de l’FMC i alcaldessa de Begues, a la jornada ‘El rol dels municipis en la reforma horària’, que ha tingut lloc avui a Manresa
19/09/2019
En la seva intervenció, Mercè Esteve ha fet palès el paper que hi juguen els municipis. "La Federació de Municipis de Catalunya, com a signatària del Pacte per a la Reforma Horària, està fermament compromesa amb l’objectiu de promoure la racionalització dels horaris a Catalunya a través de les ciutats i els pobles com a elements d’acceleració per tirar-la endavant. Tenim la convicció que la Reforma Horària ha de tenir com a baluard un gran pacte dels agents econòmics i socials de tot el sector públic” ha afirmat.
Des de l’FMC constatem que existeix entre la ciutadania una creixent consciència social en la importància de redefinir i racionalitzar els horaris del nostre país. És per això que ha recordat que "els ajuntaments hem de ser cabdals a l’hora de concretar polítiques d’igualtat per a la ciutadania per aconseguir una major conciliació de la vida laboral, personal i familiar; en l’increment del temps de descans, en afavorir la participació ciutadana en iniciatives i organitzacions de la societat civil i en la gestió dels afers públics”.
La reforma horària impulsa uns hàbits horaris cívics, potencia la igualtat entre les persones, les nostres capacitats de bona relació i, sobretot, la nostra salut i benestar. I per fer-ho possible "cal comptar amb els governs locals, com a peces bàsiques dins de tot l’entramat, en tant que la reforma afecta tots els àmbits ciutadans: comerç, indústria, educació, família, mitjans de comunicació, etc. L’objectiu és un canvi d’hàbits progressiu i per això cal implicar tots els actors de la societat”.
Ha conclòs la seva intervenció afirmant que "jornades com la d’avui són molt importants perquè ens permeten fomentar el debat sobre la racionalització dels horaris als municipis de Catalunya; ens permeten debatre les polítiques sobre usos del temps; fomenten l’intercanvi d’experiències i ens ajuden a compartir pràctiques que poden ser transferides entre els municipis per tal de promoure el desenvolupament de pactes del temps en l’àmbit local”.
La jornada ha estat inaugurada per Meritxell Budó, consellera de Presidència i portaveu del Govern; Alba Camps, delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central; i Valentí Junyent, alcalde de Manresa. A continuació, per parlar del moment actual i perspectiva de futur de la Reforma Horària: Objectiu 2025, ha intervingut Alexis Serra, director de l’Oficina per a la Reforma Horària. Lluís Casado, economista i psicòleg, membre del Consell Assessor per a la Reforma, ha explicat què és i per què serveix la reforma horària. La taula sobre ‘les administracions locals en la Reforma Horària’ ha comptat amb la participació de Sara Alarcón, presidenta del Consell Comarcal del Solsonès; Isaac Peraire, president del Consorci del Lluçanès i alcalde de Prats de Lluçanès; i Valentí Junyent. Per parlar del Banc d’Experiències de Reforma Horària en el Món Local, han intervingut Lluís Coromines, tècnic de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària. Finalment, a la cloenda, han participat Alba Camps, delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central; David Saldoni, president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM); i Mercè Esteve, en representació de l’FMC.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.