21/01/2021

- Olga Arnau: "No podem posar pals a les rodes i no podem travar la feina de cap alcalde ni alcaldessa del país. Tots estem al capdavant de municipis on es va exercir el dret a vot i democràticament".
- Lluís Soler: "Les urnes, la democràcia i la llibertat d'expressió mai haurien d'anar lligades a la repressió i a la judicialització, sinó al respecte a la voluntat del poble: votar no és delicte i els alcaldes que ho fan possible mai haurien de ser condemnats".
 
El municipalisme català ha condemnat avui la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que inhabilita el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, per desobediència greu arran de la seva participació en el referèndum de l'1 d'octubre quan era alcalde d'Agramunt. Concretament les comissions de presidència de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), han rebutjat la decisió del TSJC.

La presidenta de l'FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha declarat que "no podem posar pals a les rodes i no podem travar la feina de cap alcalde ni alcaldessa del país. Tots estem al capdavant de municipis on es va exercir el dret a vot i democràticament".

De l’altra banda, el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, manifesta que "aquest és un nou atac a la democràcia i a les institucions del nostre país. El conseller Solé, igual que la immensa majoria d'alcaldes i alcaldesses d'arreu del país, va atendre la voluntat democràtica dels seus conciutadans i conciutadanes, posant-se al costat de les urnes i permetent l'expressió popular, cívica i democràtica de la gent. Això, en cap cas i sota cap concepte pot ser constitutiu de delicte en un país democràtic". Al mateix temps, recorda que "les urnes, la democràcia i la llibertat d'expressió mai haurien d'anar lligades a la repressió i a la judicialització, sinó al respecte a la voluntat del poble: votar no és delicte i els alcaldes que ho fan possible mai haurien de ser condemnats".

El municipalisme català ha manifestat en repetides ocasions el seu compromís a favor de la democràcia i la llibertat d'expressió i amb la defensa de les institucions catalanes i dels representants locals, escollits lliurement a través de les urnes. Així com amb la reclamació de llibertat per als presos i preses polítics i exiliats i exiliades, mitjançant una solució dialogada i política al conflicte català.

Les entitats municipalistes s'han volgut posar al costat del conseller Bernat Solé, de la Generalitat de Catalunya i de la resta d'entitats i agents polítics, socials i cívics per treballar en una resposta unitària, cívica i democràtica.