Aquest matí ha tingut lloc, per via telemàtica, el quart i darrer del cicle de debats sobre polítiques digitals endegat per Alcaldes.eu juntament amb el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, en el què s’han tractat aspectes vinculats a la seguretat del procés de transició digital del nostre país, plantejant-ne els pros, els contres, els reptes i les dificultats d’una manera constructiva. David Bote, vicepresident de l'FMC, hi ha participat parlant de l’agenda digital






28/01/2021

L'objectiu d'aquest col·loqui és proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d'acord amb les necessitats de la ciutadania. En aquest debat hi han participat Oriol Torruella, director de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya; David Bote, vicepresident de l'FMC, president de l'Àrea de Bon Govern de l'FMC i alcalde de Mataró; Pol Pagès, responsable de Polítiques Digitals de l'ACM i alcalde de Sant Quintí de Mediona; i Andreu Francisco, director del Consorci Localret.

Els temes que s'hi han tractat són, entre d'altres, saber quines són les necessitats de seguretat, vigilància i control que planteja la transició digital del nostre país; com es gestionarà la identitat digital dels ciutadans en el futur; en quin punt ens trobem; que guanyen i què perden en seguretat els ciutadans amb la transició digital; es viable que Catalunya imiti els models de transformació digital dels països bàltics; com votarem d'aquí a vint anys (presencial, virtual, segur...); quines són les necessitats tecnològiques, econòmiques i jurídiques que hem de satisfer per arribar a l'escenari desitjat; finalment, si Catalunya està prou protegida davant dels interessos d'altres països i regions competidors.

En la seva intervenció, David Bote, ha assegurat que des de la perspectiva supramunicipal, creu que hi ha una camí a desenvolupar per tal d'arribar a l'empoderament digital. 'És important tenir agendes compartides i desenvolupar les seves estratègies. El dret a la seguretat és fonamental'. Sobre si els ajuntaments s'han de digitalitzar i convertir-se en administracions electròniques per ser molt més eficaços i eficients, ha explicat que el vector del territori és fonamental i que el 5G és molt important que arribi a tot el país. 'Les ciutats de l'entorn metropolità tenim molts reptes digitals, no només amb el territori, també amb les persones'

Respecte a mantenir un equilibri entre el digital i el presencial, l'alcalde de Mataró, ha explicat que 'les administracions hem d'avançar i girar cap a la digitalització però sense oblidar totes aquelles persones que necessiten ajuda, sobretot en l'àmbit de la seguretat digital'. Pel que fa a les eleccions del 14-F s'ha parlat més que mai del vot telemàtic. Per què no s'ha pogut treballar en un model més específic? David Bote, creu que 'és difícil fer un judici ràpid sobre aquest tema. Són coses que s'han de parlar amb calma'.

En relació a la implementació del 5G, segons el vicepresident de l'FMC, 'tot plegat et permet alliberar papers. Tot el que fem des dels governs local ho fem perquè es pugui accedir al 5G i ampliar la nostra cobertura. A l'Ajuntament de Mataró, hem assolit un percentatge de gent molt alt que ha teletreballat. Tot i així, hem de seguir avançant'.

Com a conclusió del webinar, David Bote, creu que 'hem de ser capaços de traslladar a l'àmbit digital aquesta seguretat que dona l'administració. És un repte fonamental que hem d'afrontar plegats'.