L’FMC va mantenir ahir una reunió amb representants de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) en la què es va posar sobre la taula la situació complicada que estan vivint les persones grans amb la pandèmia de la COVID-19, i que, per la seva vulnerabilitat són les que pateixen els efectes més negatius i una elevada mortalitat; amb nombroses repercussions, tant a nivell físic com emocional, cognitiu o social. La FATEC va demanar la col·laboració de l’FMC per fer evident aquesta problemàtica






25/02/2021

Com a conseqüència del tancament dels casals de gent gran des del passat mes de març seguint les indicacions del PROCICAT, no es poden fer les activitats relacionades amb l’oci, la cultura, la diversió, la formació o el lleure, a les què estaven acostumats, la qual cosa comporta la pèrdua de les relacions socials i l’empitjorament de la salut mental de les persones grans. Des de la FATEC, organització que acull prop de 600 casals i entitats federades i adherides, que sumen prop de 400.000 persones; i que té l’objectiu de promoure activitats i accions a favor de la promoció de les persones grans dins de la nostra societat, demanen que el món local doni suport i acompanyament als responsables dels centres de persones grans per ajudar-los en la seva funció de ser imaginatius en la creació d’activitats de tota mena, sempre dins dels protocols establerts per les autoritats sanitàries, per trobar les respostes i solucions que portin al millorament de la situació en què es troben.

A la reunió d’ahir, a la què hi van assistir, per part de la FATEC, el seu president, Josep Carné; i dos vicepresidents: Ramon Tubella i Jordi Romero; i per part de l’FMC, la presidenta de l’entitat i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau; la presidenta de l’Àrea de Cohesió Social i alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan; l’alcaldessa d’Aitona i impulsora de la Comissió de Benestar Social, Rosa Pujol; i el secretari general, Magí Rovira; la FATEC va informar l’FMC de les conclusions de la reunió telemàtica del passat mes de gener amb els representants dels casals de la gent gran de tot el territori per debatre i analitzar els efectes de la pandèmia en els seus centres. En aquella reunió es va constatar que com a conseqüència del tancament dels locals des del passat mes de març, no es poden fer les activitats relacionades amb l’oci, la cultura, la diversió, la formació, el lleure, etc. als que estaven acostumats; la qual cosa deriva en una pèrdua de les relacions socials i l’empitjorament de la salut física i mental dels usuaris d’aquests equipaments.

El president de la FATEC va exposar també que el que no es vol és una jubilació passiva. La solució passa per un exercici físic, ara molt limitat per les mesures per fer front a la COVID-19; "necessitem respostes creatives i imaginatives per part de l’administració local”, afegint que "cada casal té la seva pròpia idiosincràsia i la seva situació territorial influeix en les activitats que es poden portar a terme; alguns dels equipaments ja fan servir eines informàtiques i virtuals per facilitar les activitats, però és més necessària que mai la mobilitat i la socialització de persones per ajudar a un envelliment actiu”.

La presidenta de l’FMC, Olga Arnau, va intervenir afirmant que efectivament en la situació actual, en què tot passa per les xarxes, calen propostes creatives per ajudar la gent gran. "des de l’FMC estem oberts a col·laborar per tal que els ens locals ajudin en aquesta tasca”, i va demanar als membres de la FATEC que aportin suggeriments i propostes que puguin ser enriquidores per als municipis.

Per la seva banda, Rosa Pujol va explicar el cas del seu municipi, demanant que es tingui sempre en compte que les accions que pot portar a terme un petit municipi no es poden extrapolar a una gran ciutat. A més, va proposar demanar plans d’ocupació específics per a educadors en temps de COVID-19. Alba Pijuan, per la seva banda, va informar del cas de Tàrrega, en el que el casal pertany al govern de la Generalitat, per la qual cosa a nivell municipal no es pot intervenir. No obstant això, està totalment d’acord que la gent gran necessita socialitzar-se d’una manera presencial.

La presidenta de l’FMC, que també va exposar les accions que es porten a terme al seu municipi, Vilanova i la Geltrú, és conscient que cal donar una cobertura més àmplia a les necessitats físiques, afectives i psíquiques i, per a això, es fa necessari seguir treballant des dels municipis per oferir solucions. Per això, "el que cal és atendre la diversitat i la tipologia dels municipis del nostre territori, convidant els ens locals a què comparteixin propostes per dinamitzar els casals de la gent gran”. Ha informat també que en les reunions entre l’FMC i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, des de la nostra entitat sempre s’ha demanat recuperar l’accés als centres cívics i als casals. "De la mateixa manera que s’ha treballat des de les institucions per fer tornar els infants a les aules; hem d’apostar per fer tornar la gent gran als casals” ha afegit. L’FMC anima a tots els ens adherits a què comparteixin les seves experiències i dinàmiques per trobar les respostes i solucions per fer tornar a la ‘normalitat’ als casals i centres de gent gran al més aviat possible.

Adjuntem la carta que ens ha fet arribar la FATEC en la què demanen als municipis suport i acompanyament als responsables dels centres de gent gran i imaginació en la creació d'activitats per millorar la situació en la què es troben.