Dilluns a la tarda es va celebrar una reunió telemàtica entre el govern de la Generalitat, les entitats municipalistes FMC i ACM, i diversos representants del sector esportiu, que va servir per fer el seguiment de la situació actual i de les mesures vigents en matèria de salut pública en el món de l’esport per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la COVID-19
En la reunió, com a representant de la Federació de Municipis de Catalunya hi va participar Francesc Alemany, alcalde de Palafolls i impulsor de la Comissió d’Esports de l’FMC, juntament amb Roser Colomé, secretària general adjunta de l’FMC






03/03/2021

Per part del govern de la Generalitat, hi van assistir la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras; diversos representants de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, de l’INDESCAT, del Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i l’Esport Català, així com de diverses federacions esportives catalanes, clubs esportius, gimnasos, i les entitats municipalistes.

Des del Departament es va explicar quina és la dinàmica i com estan les dades actualment en el sector de l’esport respecte de la pandèmia; en aquest sentit, es va destacar el pas endavant que ha fet el sector, petit però important, de relaxament de les restriccions, gràcies a l’alentiment gradual de l’evolució de la corba de la pandèmia. Es va avançar que si podem mantenir la corba, es permetrà revisar les restriccions que afecten el món de l’esport.

Per part dels i les assistents es van posar sobre la taula diversos replantejaments, com el de proposar una obertura comarcal, sobretot pel que fa a comarques molt petites, per tal que la gent pugui anar a fer esport a les comarques veïnes sense sortir en cap moment de la seva pròpia àrea bàsica de salut, i tenint molt en compte els indicadors segons la zona geogràfica comarcal; també es va parlar de poder reobrir l’esport federat; o fins i tot, deixar que el públic, encara que sigui en un percentatge petit, assisteixi als camps i estadis. En un altre ordre de coses, es va reclamar la recuperació de les activitats de campionats universitaris d’esports com a activitats esportives generals, ja que en aquest cas els desplaçaments són mínims i en grups bombolla. També es va insistir en poder obrir gradualment els vestidors dels gimnasos i instal·lacions, així com augmentar del 30 al 50 per cent l’aforament, i que l’horari de tancament s’estableixi en les 23h.

De cara a futures mesures a adoptar, es demana que tots els sectors afectats puguin participar en les negociacions, no només a nivell informatiu, sinó poder treballar de manera activa, concretament en dos àmbits: el pla de recuperació i els fons europeus. Es va evidenciar que les empreses del sector esportiu estan sota mínims i són unes en les que les repercussions econòmiques de la pandèmia de la COVID-19 més hi han incidit. Es reclamen ajuts o compensacions per reobrir-les. I, sobretot, que les mesures que es puguin prendre per a la reobertura del sector siguin graduals i ben estudiades, per no haver de fer un retrocés.

Pel que fa als ajuts, es va informar que hi ha molts ajuntaments que gestionen directament els centres esportius i que encara no n’han rebut cap. Per part del govern es va respondre que a finals d’any es va atorgar una línia d’ajuts de 25 milions. De cara a aquest 2021, el passat divendres es van publicar les bases d’una convocatòria d’una nova línia d’ajuts extraordinària, bàsicament per a gestors d’instal·lacions, federacions i consells esportius i adreçades a cobrir llicències (en aquest cas els ajuntaments no hi participen, més endavant es preveu que puguin optar a una altra línia d’ajuts específica per a ens locals).

Francesc Alemany, com a representant de l’FMC, en la seva intervenció va insistir en què "cal tenir en compte que els gestors del 75% d’instal·lacions esportives som els ajuntaments, i posar en marxa totes aquestes demandes implica un esforç molt important, tenint en compte que les mesures s’anuncien i s’apliquen en molt poc marge de temps. Per tant, l’únic que traslladem com a responsables i gestors d’aquest 75% d’instal·lacions és que hi hagi el temps suficient entre la presa de decisions i l’aplicació i entrada en vigor per poder garantir l’activitat de l’esport. Per a molts ajuntaments aplicar noves mesures vol dir reconfigurar una part molt important. En aquest sentit, reclamem que es tingui en compte que la capacitat de reacció dels ajuntaments és limitada i que no s’oblidi a l’hora de prendre les decisions, tenint en compte que totes les peticions que s’han fet són totalment lícites.”

Des del Departament es va insistir en què s’ha d’anar lentament i sense assumir cap risc, definint pas a pas quines mesures es poden relaxar i prioritzant els àmbits per tal de no haver de retrocedir. La reunió va concloure amb el compromís del Departament de fer arribar una proposta de temes a prioritzar al PROCICAT per revisar i proposar ampliar les mesures en el sector de l’esport.