Amb motiu de la celebració dels seu 40è aniversari, el Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona organitza un cicle de Reflexions sobre el futur dels ens locals en el qual es podran escolltar les veus dels alcaldes i les alcaldesses que estan encapçalant algunes de les transformacions pioneres en sostenibilitat a Europa i al nostre país






13/04/2021

En la primera de les sessions, 'Ciutats i pobles neutres i eficients' (13 d’abril) destaquen les aportacions de Grenoble i Colònia, dos enclavaments europeus pioners que amb iniciatives com "Grenoble Ville Ouverte” coordinen la capitalitat verda europea 2022 i aposten per un model de ciutat que funciona completament amb energia neta i, en el cas de la ciutat alemanya, lideren l’acció de Climate Alliance, associació insígnia de la lluita contra el canvi climàtic global. El projecte SmartCity València ha convertit la ciutat en un referent a l'hora d'abordar la transició cap a un model urbà ecològic i compromès amb el benestar de la ciutadania, mentre que Cadis, encapçalat pel seu carismàtic alcalde Jose Maria Jiménez, s’ha abanderat com un exemple en la promoció d’un model energètic sostenible que aposta per l’eficiència i l’estalvi, de la mà d’una comercialitzadora elèctrica municipal. Els referents de nivell local també hi són presents.

Josep Paré, alcalde de Centelles presenta el model de transició que es fonamenta en la creació d’un parc fotovoltaic per generar energia sostenible i esdevenir una localitat amb autonomia energètica, amb comercialitzadora pròpia. El projecte ‘Vinyes per Calor’, que es basa en la transformació de l’energia continguda en els sarments arriba de la mà del batlle de Vilafranca del Penedès, Pere Regull. Finalment, Margarida Feliu, exalcaldessa de Viladrau i actualment vicepresidenta 3a del Consell Comarcal d’Osona detalla el projecte de transició energètica #OsonaECOTransició40%. Cori Calero moderarà tots els debats, que seran telemàtics i gratuïts.

La segona de les sessions, 'Ciutats i pobles verds i saludables', el 20 d’abril, té també un cartell de luxe, encapçalat per noms com Miguel Anxo, alcalde de Pontevedra, Javier de los Nietos, alcalde d’El Boalo, Gema Igual, alcaldessa de Santander, Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, Enrique Maya, alcalde de Pamplona, Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels i Ara Oregui, concejala de Vitòria-Gasteiz, que debatran sobre la biodiversitat com a eina per a assolir entorns urbans més resilients i saludables per a les persones, i sobre la importància de les polítiques agroecològiques en la sobirania alimentaria.

EMISSIÓ EN DIRECTE: podreu seguir l'emissió i participar en directe a través de l'enllaç dels 40 anys del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

El seminari s'emetrà simultàniament en català i castellà per ambdós canals. Per seguir l'emissió en ho podreu fer a la mateixa web seleccionant l'idioma de la web com a "català" o "español" al desplegable de la part superior dreta o a l'enllaç inclòs a la mateixa web. O als canals corporatius de Youtube: pels nostres canals corporatius @diba i @xarxasost.

Emissió en català

Emissió en castellà