La Federació de Municipis de Catalunya es va reunir el passat divendres amb les entitats promotores del text legal de mesures transitòries i urgents per fer front i eradicar el sensellarisme
L'FMC va mostrar la preocupació per aquest tema que afecta de manera directa els municipis i va reivindicar la necessitat de comptar amb el finançament adequat als ens locals per desenvolupar la proposta de llei






26/07/2021

L’objectiu d’aquesta proposta de llei, que es preveu aprovar la propera tardor, és posar fi de manera immediata a la situació de dormir al ras, mitigar la situació de penúria i fragilitat de les persones en situació de sensellarisme, especialment de les sensesostre, i garantir un espai residencial digne a totes les persones que no disposen de llar, entre d’altres.

La reunió, que va comptar amb representants de la Comunitat de Sant Egidio, Serveis Socials de Sant Joan de Déu, Arrels Fundació, Càritas Diocesana de Barcelona i ASSÍS centre d'acollida, a més de l'UAB i la UB, va servir per presentar i debatre aquesta proposta. Aquestes entitats, juntament amb els professors i catedràtics Antoni Milian (UAB i director de la iniciativa) i Vicenç Aguado (UB), han treballat aquest text legal durant els darrers dos anys. En aquest moment també es compta amb el suport de més d'una vintena d'organitzacions socials, els col·legis professionals d'Educadors Socials, de Treballadors Socials i Psicòlegs, la Federació de Voluntariat de Catalunya i del Consell de l'Advocacia Catalana, així com diverses entitats del tercer sector, entre d'altres. La proposta de text ha rebut una molt bona predisposició per part dels grups parlamentaris perquè es pugui tramitar com a proposició de llei.

Durant la reunió es va destacar la problemàtica de les persones sense llar que es va intensificar amb la pandèmia i el confinament. També es va afirmar que aquest text el que pretén és donar cobertura legal i garantir que, en un termini de dos anys des de la seva entrada en vigor, les persones sense llar tinguin un espai on puguin viure mentre que no tingui accés a un habitatge més estable; i, per això, cal tenir en compte que la norma estaria vinculada també a la Llei d'habitatge.

La Federació de Municipis de Catalunya va incidir en el problema del finançament als municipis. En aquest sentit, Alba Pijuan va evidenciar que malgrat que els ajuntaments tenen competències en aquesta matèria, no tenen el finançament corresponent, per tant és molt difícil aplicar les mesures. Rosa Pujol, per la seva banda, va coincidir en què cada vegada arriben més competències traspassades als ajuntaments, però no arriben els recursos, sobretot en els ajuntaments petits, els quals, a més, tenen molt difícil el poder disposar de serveis per a les persones sense llar, com dutxes, bugaderia, etc., i això hauria de quedar molt clar en el text de la llei. També va demanar aclarir com es pot solucionar el tema del sensellarisme temporer.

En la reunió, per part de tots els assistents es va evidenciar la predisposició al consens i la bona acollida de totes les aportacions, recollint el compromís de les parts de traslladar les preocupacions i les necessitats de solució i de finançament als grups parlamentaris després de l'estiu.

Els representants de l'FMC que hi van assistir van ser Alba Pijuan Vallverdú, presidenta de l'Àrea de Cohesió Social i alcaldessa de Tàrrega; Rosa Pujol Esteve, alcaldessa impulsora de la Comissió de Benestar Social i alcaldessa d'Aitona; i Roser Colomé, secretària general adjunta. Per part del grup promotor, van ser presents Antoni Milian, director del projecte de Proposta de text legal i catedràtic de Dret Administratiu de la UAB; Bea Fernàndez, cap de jurídic d'Arrels; Salvador Maneu, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona; i Anna Roig, cap de Comunicació i Relacions Institucionals de Càritas Diocesana de Barcelona.