El passat dissabte va tenir lloc la 32a Assemblea general ordinària de la Federació de Municipis de Catalunya, que es va celebrar presencialment al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, i que va comptar amb 150 assistents

Tal i com va destacar la presidenta Olga Arnau, aquesta assemblea coincideix amb els 40 anys d'existència de l'FMC, i cal aprofitar aquest moment per reflexionar, aturar-se breument per agafar embranzida i seguir endavant amb més força sempre des de la vocació i el compromís






15/11/2021

A l’acte d’obertura de l’Assemblea van intervenir la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau; el subdelegat del Govern a Barcelona, Carlos Prieto, que va felicitar l'FMC pels seus 40 anys i va encoratjar a continuar endavant treballant plegats per enfortir l'administració local; el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Barcelona, Antoni Morral, que va reforçar la idea del treball conjunt remarcant que fent-ho de manera transversal enfortirà el municipalisme per poder encarar el futur de la millor manera possible; i el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, David Rodríguez, que va afirmar que, conscients de les problemàtiques que pateix el món local, hem de continuar l'esforç de poder donar solucions adients i va agrair la tasca que ha fet i que es fa des de l'FMC. Després de donar la benvinguda, Olga Arnau va desgranar què significa fer 40 anys: poder fer una mirada enrere, necessària, per rememorar d'on venim i la molta feina feta; constatar que seguim treballant, avui, aquí i ara, construint el present de cada poble i ciutat; i que cal posar els fonaments per projectar el que ha de venir. "Aquest és el nostre propòsit, i avui ens emplacem a seguir sumant reptes i nous objectius per fer avançar el municipalisme".

La presidència de la Mesa de l’Assemblea va estar formada per la presidenta de l’FMC i alcaldessa amfitriona, Olga Arnau; i els vicepresidents de l’FMC, Àlex Garrido, alcalde de Manlleu; Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera; David Bote, alcalde de Mataró; Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell; i Lluís Mijoler, alcalde del Prat de Llobregat; i la secretaria de l’Assemblea va anar a càrrec de la vicepresidenta de l’FMC, Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega.

Entre d’altres qüestions, l’Assemblea va ratificar tant el pressupost de l’entitat corresponent a l’exercici 2021, com els comptes anuals corresponents a l’exercici econòmic de 2020, dels quals va informar José Luis Galipienso, vicepresident d’Auren. Tota la part pressupostària va estar aprovada pels assistents per unanimitat.

A continuació, es va fer un resum de les activitats i la gestió de l’entitat durant l’any 2020. En aquest sentit, el vicepresident Àlex Garrido va explicar com va ser el funcionament ordinari de l’FMC l’any passat, quines van ser les prioritats i quins els objectius aconseguits. Per la seva banda, el vicepresident Lluís Mijoler va fer un resum de l’activitat institucional relacionada amb la pandèmia pel que fa a les trobades amb diferents sectors socials i econòmics, les reunions institucionals telemàtiques i els temes que van focalitzar l’interès dels diferents àmbits sectorials de l’FMC. El vicepresident Eduard Rivas va prendre la paraula exposant les activitats formatives de l’FMC l’any 2020. Pel que fa a l’activitat comunicativa, el vicepresident Xavier Fonollosa va destacar com la tasca d’aquesta àrea, malgrat la pandèmia, es va incrementar amb escreix. Ampliarem totes aquestes intervencions en un altre comunicat. Els assistents a l’Assemblea van aprovar la Memòria d’activitats i de gestió de l’entitat corresponent a l’any 2020.

Finalment, es va nomenar Imma Ferret Raventós, alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, com a nova vocal del Comitè Executiu de l’FMC, en substitució de Dolors Carreras Casany, alcaldessa de Cunit.

En un altre ordre de coses, el president de la Federación Española de Municipios y Provincias i alcalde de Vigo, Abel Caballero no va poder ser present a l'acte, i a través d’un vídeo va felicitar l'FMC per la commemoració del 40è aniversari, posant èmfasi en la força del municipalisme.

La cloenda de l'assemblea va anar a càrrec de la presidenta de l'FMC. En la seva intervenció va destacar dues accions que s'han endegat aquest any des de l'FMC amb l'objectiu de continuar acompanyant els municipis en allò que més necessiten, seguretat jurídica i recursos econòmics. La primera és la creació del Servei Info Europa, d'assistència, assessorament i acompanyament dels municipis de Catalunya respecte els fons europeus, convidant els assistents a obtenir tota la informació i fer-ne ús a través de la pàgina web de l’FMC. La segona és la presentació del nou Codi de Règim Local 2021, que posiciona una vegada més la nostra entitat com a puntal de referència dels serveis jurídics.

A continuació, va tenir lloc l’acte commemoratiu dels 40 anys de la Federació de Municipis de Catalunya, amb la intervenció, entre d’altres, del president de la Generalitat; així com també un reconeixement a tots aquells ajuntaments que han estat adherits a l’entitat ininterrompudament durant aquests 40 anys, del quan donarem informació ampliada en una altra notícia.