Ahir al matí, la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, acompanyada de l'alcaldessa impulsora de la Comissió d’Ocupació de l'FMC, Imma Ferret (Santa Margarida i els Monjos) i l'alcalde impulsor de la Comissió de Comerç i Turisme, Adam Tomàs (Amposta), va mantenir una reunió amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en la que va posar sobre la taula la preocupació del món local en temes tan importants com la concertació territorial, els plans d’ocupació del SOC o quines convocatòries d’ajuts al sector de l’oci nocturn estan previstes, entre altres temes d’interès municipal






13/01/2022

La presidenta Olga Arnau va destacar que per part del govern es va tenir molt bona acollida i recepció de totes les preocupacions municipals que se li van poder transmetre, i que es va obtenir el compromís de continuar treballant més i millor. En paraules de la pròpia presidenta va destacar que "hem demostrat a més la capacitat de col·laboració i treball des de la nostra entitat”. El conseller va compartir amb l’FMC la importància de la implicació municipal en la recuperació econòmica. En aquest sentit, va afirmar que "la sortida de la crisi ha d’estar centrada en les persones i ningú està més a prop d’elles que els ajuntaments”.

Per part de la Federació de Municipis de Catalunya es va agrair la bona voluntat mostrada del govern per solucionar temes importants en matèria d’ocupació. Així, pel que fa a la concertació territorial, el municipalisme ha estat molt crític fins a l’actualitat, i ara restem a l’espera d’encetar noves negociacions. Per a això, hem elaborat un document que conté les bases del que per a nosaltres resulta imprescindible per a poder fer un bon desplegament i que inclou, entre altres qüestions, que les entitats locals volem ser un actor principal en la negociació i concertació territorial, que cal tenir en compte els diversos agents socials i econòmics que hi ha a cada territori, que s’han de resoldre aspectes claus per al seu desenvolupament, com l’abast, la seguretat jurídica, la plurianualitat i el seu cofinançament, i la unificació del sistema de gestió d’informació i control, agilitzant els tràmits. Per part del govern es va confirmar que es traslladaran totes aquestes propostes a la direcció del SOC de manera imminent; i es va afirmar que es convocarà una reunió per parlar de la formació continuada en concret.

Quant a la planificació de les convocatòries i resolucions del SOC, des de l’FMC vàrem manifestar el nostre malestar perquè sense aquesta és molt dificultós que les entitats municipalistes hi puguin participar. En aquest sentit, vàrem plantejar crear una comissió mixta per parlar de tots aquests temes, que permeti mantenir un diàleg obert entre les administracions públiques responsables d’aquest àmbit i resoldre moltes qüestions que afecten les administracions locals de forma directa. La interlocució entre administracions ha de ser fluida i estructurada, ja que defensem interessos comuns. Des del Departament la proposta es va veure encertada.

A més, l’FMC creu urgent modificar el mòdul econòmic sobre el qual es calcula la subvenció que reben els ajuntaments per la contractació de treballadors/es adscrits a les diferents convocatòries. Els plans d’ocupació són una eina fonamental per a molts ciutadans/es amb dificultat d’accés al treball i els ajuntaments han de disposar de les prestacions econòmiques suficients per oferir-los. L’actual director del SOC ens va informar que ja s’està treballant en aquesta qüestió, però és rellevant agilitzar-la al màxim, ja que es perdran molts contractes si els ajuntaments no en poden oferir per manca de recursos econòmics.

Es va reclamar també la consolidació dels serveis locals d’ocupació, orientació i intermediació laboral, ja que són serveis de primer nivell i prioritaris en l’acompanyament de les persones i les empreses en el territori. És necessari reconèixer la tasca que desenvolupen i finançar-los adequadament per evitar els conflictes juridicolaborals que s’han aguditzat en els darrers mesos i que impedeixen consolidar projectes sòlids per manca de recursos estructurals.

Pel que fa a la previsió de les convocatòries d’ajuts al sector de l’oci nocturn, des del govern català es van prometre ajuts pel tancament obligat. En aquest sentit, els ajuntaments estem reben moltes peticions ja que hi ha molta preocupació i angoixa per part del sector, i així se li va traslladar a la conselleria. El conseller va afirmar que en les properes hores es publicarà l’última línia d’ajuts: la darrera va ser a l’estiu i ara es preveuen les del període de Nadal i Cap d’Any, en aquest cas en funció d’un escalat respecte el nombre de treballadors/res i l’aforament del local.

L’FMC també va voler parlar sobre la reindustralització del país, fent avinent que des de fa molt de temps és necessària la urgència de desenvolupar aquest pla. És per això que ens vàrem mostrar amb total predisposició per treballar en la Taula pel Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025: "volem ser-hi per ajudar i anticipar-nos a les dificultats que prevèiem al territori com a entitat municipalista”.

En relació als plans extraordinaris de sostenibilitat turística, des de l’FMC hem expressat la nostra queixa per com s’ha tramitat, sobretot pel que fa al calendari. Reclamem tenir resposta a les al·legacions presentades. El govern es va comprometre en fer-nos-les arribar.

En el tema de les àrees de promoció econòmica urbana (APEUs), l’FMC té el compromís de donar suport al govern català amb la llei per tal de continuar treballant per la promoció d’aquestes àrees. El Departament va demanar la nostra col·laboració per tal que les APEUs siguin també aplicables als polígons.

Finalment vàrem demanar que no es demori la negociació de l’Acord Marc del Contracte Programa provinent de serveis socials. El Departament va mostrar la seva total disposició a treballar en aquestes qüestions. Vàrem demanar també mantenir una reunió per parlar de les iniciatives digitals per al comerç, conjunta amb la DG de Comerç. I en relació a la nova Llei de Turisme de Catalunya i el Pla Catalunya ReStart Turisme, vàrem demanar conèixer concretament en quin estat es troben tant la llei com el pla, i ens van avançar que existeix la voluntat d’elaborar un decàleg establert i pactat i convocar-nos a una reunió per parlar d’això i també dels plans de sostenibilitat.

La reunió també va comptar amb l’assistència de Jordi Martínez i Soler, cap del gabinet del conseller.