Un total de 615 milions d'euros a més d'un centenar de destinacions turístiques, gràcies a l'acord entre el Govern espanyol i les comunitats autònomes






13/01/2022

Els 19 projectes turístics de Catalunya rebran una inversió total de 69,87 milions d'euros dels fons Next Generation EU en el marc de la primera convocatòria extraordinària 2021 del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions. 
 
La presentació i selecció de sol·licituds, com també el repartiment dels fons entre comunitats autònomes, ha seguit el procediment establert a l'Estratègia de Sostenibilitat Turística a Destinacions, aprovada per unanimitat a la Conferència Sectorial de Turisme del juliol passat. Amb l'espera que aquest procediment es reediti en els anys 2022 i 2023. 

Els projectes catalans que rebran finançament són: 

- Manresa (promou l'ajuntament): renaturalització del riu Cardener.
- Santa Susanna (promou l'ajuntament): millora ambiental, accessibilitat i serveis a les platges de Llevant i de les Dunes i reordenació del front marítim. 
- El Berguedà (promou el consell comarcal): creació d'un centre d'acollida d’esportistes, creació de l'Ecoparc al riu Llobregat, condicionament de la Ruta del Carrilet i creació de l'experiència immersiva al patrimoni industrial i cultural del Llobregat. 
- Vies Blaves (promou la Diputació de Barcelona): creació i adequació d'itineraris no motoritzats, sistemes d'il·luminació eficient, pantalles LED i sistemes d'alimentació mitjançant energies renovables, actuacions per al foment del turisme actiu. 
- Vies verdes de Girona (promou el consorci): connexió de la via verda de Sant Joan de les Abadesses a la Vall de Bianya, implantació d'un carril bici entre Garrigàs i Arenys d'Empordà, connectivitat entre la Vall del Ter i del Llémena, ampliació de l'enllumenat públic a la via verda del Quart. 
- La Garrotxa (promou el consell comarcal): restauració d'espais naturals, pla de foment de la mobilitat a peu, en bici, vehicle elèctric o transport públic dels turistes que visiten la comarca. 
- Roses (promou l'ajuntament): gestió dels accessos al Parc Natural del Cap de Creus i creació d'un espai d’interpretació i educació ambiental del parc, punts de recàrrega elèctrica per a vehicles. 
- Girona (promou l'ajuntament): Habilitació del camí fluvial del Ter, enllumenat públic intel·ligent a l'entorn urbà i natural de Santa Eugènia, pla per a posar en valor els productes locals i la gastronomia de Girona. 
- Lloret de Mar (promou l'ajuntament): rehabilitació sostenible del Mercat Municipal, creació d'un nou espai turístic eficient energèticament "El Barman de Hemingway", digitalització per a la formació turística. 
- El Ripollès (promou el consell comarcal): aparcament i zona d'acollida de visitants, àrea d'autocaravanes per a escaladors i senderistes, digitalització de l'espai museogràfic del patrimoni industrial de la colònia Llaudet. 
- Sant Feliu de Guíxols (promou l'ajuntament); rehabilitació del monestir de Sant Feliu de Guíxols per a la millora de l'eficiència energètica, sistema d’energia renovable a l'aparcament dissuasiu del Museu Carmen Thyssen, restauració ambiental del Passeig de l'Art. 
- Naturalment Lleida (promou la Diputació de Lleida): creació de la via verda de la Noguera Baixa i de les vies blaves Camí del Segre i El Cardener, eco-contadors per a monitoritzar la capacitat de càrrega. 
- Vall de Boí (promou l'ajuntament): creació d’un sistema de mobilitat sostenible al Parc Nacional, creació de l'outdoor park de Vall de Boí, creació d'experiència turística accessible al conjunt romànic Patrimoni Mundial. 
- Segre Rialb (promou el consorci): creació d'un centre d'acollida i tecnificació de l'activitat de l'escalada a Peramola, desenvolupament d'infraestructura i accessos a l'embassament de Rialp i adequació d'una via blava al marge de l'embassament i creació de miradors a Oliana. 
- Parc Nacional Delta de l'Ebre (promou la Diputació de Tarragona): Extensió de la Via Verda entre Tortosa i Sant Carles de la Ràpita. 
- Amposta (promou l'ajuntament): rehabilitació sostenible de les Cases del Castillo, instal·lació de punts de càrrega ràpida per a vehicles elèctrics i infraestructura ciclista. 
- Salou (promou l'ajuntament): renaturalització i restauració verda/blava de parcs, places i espais públics, peatonalització de l'Avinguda Carles Buïgas, creació d'aparcaments dissuasius i carril bici. 
- Sant Carles de la Ràpita (promou l'ajuntament): adaptació de la destinació al canvi climàtic i creació d'un Smart Center, restauració del cabal del canal de Carles III. 
- Vila-seca (promou l'ajuntament): millora del Passeig Marítim de la Pineda, nous equipament de turisme actiu i millora dels equipaments a la platja. 

El programa de Plans de Sostenibilitat Turística a Destinació persegueix com a objectius generals donar suport a les destinacions turístiques, sigui quina sigui la seva escala i el tipus de demanda a què respongui, en el seu procés de transformació cap a hubs o pols d'innovació turística capaços d'integrar a la seva oferta la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial, i de desenvolupar estratègies de resiliència davant dels nous reptes de l'ecosistema turístic, des del canvi climàtic, fins a la sobre demanda turística o les crisis sanitàries i de seguretat.