El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha seleccionat 544 projectes innovadors d'energies renovables per a la generació d'energia elèctrica i la producció d'energia tèrmica a 13 comunitats autònomes, que rebran ajuts públics per valor de 177 milions d'euros






24/01/2022

Aquests projectes rebran finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc de l'actual Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a la mobilització dels fons europeus Next Generation. La integració d'energies renovables en sectors productius, així com l'impuls de les renovables innovadores, són dues de les prioritats que es troben incloses en la component 7.

Catalunya amb un total de 48 projectes en aquesta convocatòria rep 9.247.439 d'euros, en ajuts a l'energia tèrmica en 22 projectes de 24,34 MW de potència i en energia elèctrica a 26 projectes de 6,75 MW de potència.

Concretament, s'han adjudicat actuacions de generació de biogàs a partir de residus ramaders per al seu aprofitament energètic posterior. Destaca la iniciativa projectada per una granja del municipi de Vilademuls que alimentarà els consums energètics d'una depuradora i una indústria alimentària, alhora que es contempla la participació de la població local per tal de fomentar l'autoconsum compartit, verd i de proximitat.

També ressalten els projectes on la biomassa que serveix per alimentar xarxes de calor i/o fred en edificis públics i residencials de municipis com: Palau-solità i Plegamans, Torrefarrera i Sant Pere de Torelló.

D'altra banda, s'han seleccionat actuacions relacionades amb la producció de biogàs a partir de residus ramaders o agrícoles que obtindran biometà tant per a la injecció a la xarxa de distribució com a ús vehicular.

A més, preval en els projectes el desenvolupament de plantes geotèrmiques, aquesta tecnologia també servirà per a la climatització d'edificis residencials.