Aquest dimecres al migdia, una delegació de l’FMC formada per la presidenta Olga Arnau, els vicepresidents Marc Solsona, Eduard Rivas i Lluís Mijoler, el secretari general Jordi Seguer i la secretària general adjunta Roser Colomé, es va reunir amb la consellera d’Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina
Durant la trobada, la consellera va donar a conèixer a l’FMC el primer catàleg de serveis per internacionalitzar els municipis, un document que l’entitat municipalista haurà d’analitzar i, si és necessari, proposar canvis a la proposta dels 10 serveis que hi estarien inclosos






09/06/2022

En aquest àmbit, la consellera Alsina va explicar que ben aviat la Generalitat publicarà una convocatòria de subvencions per internacionalitzar el món local, que estaria dotada en un milió d’euros que serviran per finançar "iniciatives internacionals de rellevància que fan els municipis”. Aquesta qüestió va ser valorada molt positivament pel vicepresident Eduard Rivas, que va destacar "el nou enfoc, més propositiu amb el món municipal, del departament”.

Des de l’FMC, la presidenta Olga Arnau va demanar el compromís d’Acció Exterior per "involucrar els municipis en totes aquelles qüestions relacionades amb la formació per al compliment de la Llei de transparència i les Dades Obertes de les administracions”.

La conselleria va avançar que està treballant en una proposta de la primera llei de participació de Catalunya, que podria iniciar el procés d’elaboració el setembre de 2022, i "que ha de ser un paraigües legal per als ajuntaments i que ha de garantir la seguretat jurídica als càrrecs electes i a la ciutadania que participa en aquests processos”. El vicepresident Marc Solsona va destacar que aquesta nova llei de participació hauria d’incorporar la gran majoria dels reglaments de participació, ja existents a molts municipis de Catalunya.

A més, l'FMC i el Departament van intercanviar impressions sobre l’evolució del conflicte a Ucraïna i les conseqüències que se’n deriven. Altres peticions traslladades van ser la necessitat d’impulsar campanyes de difusió i sensibilització per promoure les finances ètiques, la creació d’una xarxa de cooperació a nivell territorial per fomentar la cohesió a tot el país, i l’aportació de l’FMC a la modificació dels estatuts del Diplocat, que podrien estar llestos el novembre de 2022.