Els governs locals, junt amb centres de recerca i empreses els principals beneficiaris gràcies al dinamisme que han tingut fins ara en la captació d'aquests recursos






10/06/2022

Aquest cop ha estat la directora general de Fons Europeus, Mariona Sanz, qui ho ha dit durant l'acte de presentació "Fons Next Generation: reptes i oportunitats", de dijous 9 de juny, que va tenir lloc al Vendrell i que va comptar amb una vintena d'assistents, representants institucionals i del teixit empresarial i social del Penedès. Es tracta de l'última de sis presentacions, que fins ara l'equip del Departament d'Economia i Hisenda està fent per tota Catalunya, per explicar aquests fons a Catalunya, així com els reptes i oportunitats que comporten i l'impacte estan tenint al territori.

El Govern ha publicat, a data 31 de maig, un total de 32 convocatòries i licitacions dels fons Next Generation EU, que mobilitzaran 429,6 milions d'euros. Són actuacions provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) que representen un 27,8% dels 1.545,3 milions ingressats a la Generalitat (dels 2.141,5 assignats fins al moment).

Pel que fa a les comarques del Penedès, fins ara han rebut 7,8 milions d'euros, procedents de convocatòries de la Generalitat i de l'Estat. Els principals projectes guanyats al Penedès de convocatòries que ha publicat la Generalitat se'n han beneficiat 27 ajuntaments, que han rebut ajuts per a l'adquisició de llibres destinats a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya; i 382 particulars, 25 empreses i 4 ajuntaments més, que han estat perceptors de subvencions corresponents a la convocatòria MOVES III del Programa d'incentius a la mobilitat elèctrica.

D'altra banda, l'any 2021, l'Institut Eugeni d'Ors (50.000 euros) i el Milà i Fontanals (100.000 euros) de Vilafranca del Penedès, van rebre ajuts per a projectes d'innovació i recerca aplicades i transferència de coneixement a la Formació Professional. La Fundació Institut de Robòtica per a la Dependència de Sitges, es va endur 200.000 euros de la línia d'ajuts a projectes d'investigació en línies estratègiques, amb col·laboració publicoprivada. I quatre empreses es van adjudicar ajuts de dues convocatòries diferents: un total 0,9 milions d'euros.

El que portem de 2022, l'impacte al Penedès dels fons Next Generation puja a 4,8 milions d'euros que s'han repartit entre l'Associació AERI Innovi de Vilafranca del Penedès (0,4 milions d'euros), del programa d'ajuts a Agrupacions Empresarials Innovadores; el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya de Masquefa (0,1 milions d'euros), en subvencions de la Fundació Biodiversitat per donar suport a centres de rescat dipositaris d'espècimens vius decomissats; els ajuntaments del Vendrell (1 milió d'euros) i de Vilanova i la Geltrú (3 milions d'euros), del programa d'ajuts a municipis per a la implementació de zones de baixes emissions. Aquest últim consistori també s'ha endut 0,3 milions d'euros del Pla de Transformació digital i modernització de les entitats locals.

Font: Departament d'Economia i Hisenda - 9 de maig 2022.