El programa CE IMPLEMENTA va dirigit a projectes de petit format, amb una inversió inferior al milió d'euros, forma part del component 7 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència 'Desplegament i integració d'energies renovables' del PERTE d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge






28/06/2022

Es tracta de la primera convocatòria d'ajuts a escala estatal específica per a comunitats energètica, posada en marxa per a impulsar la innovació social i la participació ciutadana en renovables, eficiència energètica o mobilitat elèctrica.  

En total, els 45 projectes beneficiaris contemplen més de 230 actuacions en 14 comunitats autònomes i mobilitzaran una inversió de 14,7 milions d'euros. Catalunya és la primera comunitat autònoma en nombre de projectes (22%), seguida del País Basc (18%) i Andalusia (9%). Entre tots els projectes involucren més de 2.600 actors i el 85% dels seleccionats tenen exclusivament com a socis, persones físiques, pimes o entitats locals. 

A més, el 16% dels projectes pretén abordar la pobresa energètica a través de la inclusió de consumidors vulnerables entre els seus socis i quasi la meitat (42%) presenta plans d'igualtat de gènere com a part de la seva governança. D’altra banda, més de la meitat dels projectes seleccionats es desenvolupen totalment o parcialment en municipis de repte demogràfic, fet que contribueix a arribar als objectius de cohesió territorial i lluita contra el despoblament. També és destacable que el 87% dels projectes tenen els seus socis a un radi màxim de 25 km de la comunitat energètica, per la qual cosa els beneficis mediambientals, econòmics i socials que aporten reverteixen directament al seu entorn.  

L'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) és l'organisme encarregat de gestionar aquestes ajudes, atorgades en règim de concurrència competitiva, que cobreixen fins al 60% dels costos subvencionables del projecte. La primera convocatòria del programa CE-IMPLEMENTA es complementarà amb els beneficiaris de la segona convocatòria, dirigida a aquells projectes que superen el milió d'euros d'inversió, que compti amb una dotació de 30 milions d'euros i forma part del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmic (PERTE) d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge, que mobilitzarà més de 16.300 milions per reforçar el desplegament d'energies netes. 

Els 10 projectes catalans guanyadors són: 
- Neo-Olost (Olost i Santa Creu Sostenible). Aquest projecte es desenvolupa en el marc d'un la local de transició energètica, que fixa el conjunt d'actuacions a desenvolupar fins al 2027 per reduir el 50% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle procedents del consum final global d’energia del municipi. 
- Neo Balenyà. Aquest pla s'inscriu al pla comarcal NEO (Noves Energies Osona) que treballa per avançar cap a uns consums energètics més sostenibles i la protecció de les famílies vulnerables. 
- Revitalització del barri antic de Manresa a través d'una comunitat energètica impulsada per la cooperativa d'habitatge La Raval. El projecte té com a objectiu l'impuls d'una comunitat energètica local al barri antic de Manresa, a través de la cooperativa integral d'habitatge i consumidores i usuàries de La Raval. 
- Comunitat Energètica la Bordeta, Barcelona. Amb aquest projecte es pretén crear una comunitat energètica al barri de la Bordeta, com a element clau per a la transició energètica justa a Barcelona ciutat.  
- Comunitat energètica agrícola Sant Isidre de la Fatarella. Aquest pla proposa el desenvolupament, instal·lació i posada en marxa d'una comunitat energètica per a 40 membres de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre del municipi de la Fatarella. 
- Comunitat energètica Polígon Industrial Rosanes. El projecte té com a objectiu la posada en marxa de la comunitat energètica del Polígon Industrial de Castellví de Rosanes. 
- Comunitat Energètica del Pallars Jussà. Aquest projecte contempla, en una primera fase, el desplegament de més de 400 kW de generació fotovoltaica compartida i planteja un conjunt d'actuacions per a maximitzar l'aprofitament de la generació d'energia produïda localment. 
- NEO-Tarsos (Cooperativa Taradell Sostenible). La comunitat energètica TARSOS desenvolupa un projecte en el marc d'un pla local de transició energètica que fixa el conjunt d'actuacions a desenvolupar amb horitzó 2027 per tal de reduir un 50% de les emissions procedents del consum final global d'energia del municipi. 
- Instal·lació solar fotovoltaica per a l'autoconsum col·lectiu a Saldes (Cooperativa Energètica del Pedraforca SCCL). L'objectiu del projecte és una instal·lació fotovoltaica per a autoconsum col·lectiu a Saldes. 
- Energia comunitària Girapells (Cultural Rocaguinarda), Barcelona. Aquest projecte proposa la instal·lació d'autoconsum compartit en coberta d'edifici municipal.   
 
Font: Departament d'Acció Exterior i Govern Obert - 22 de juny 2022.