El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana aporta més de 15,8 milions d'euros dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència






14/02/2023

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha signat dos acords amb la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Consorci Metropolità de l'Habitatge de l'AMB, per rehabilitar 1.823 habitatges repartits en 28 entorns residencials de diferents municipis i polígons públics de la corona metropolitana de Barcelona. El Ministeri finançarà amb 15,8 milions d'euros de fons Next Generation EU les actuacions de rehabilitació, cosa que implica una mica més del 60% de la inversió total prevista de 24,8 milions d'euros.

Tots dos acords subscrits són per garantir el finançament de projectes encaminats a la recuperació econòmica i social de diferents entorns urbans. Intervencions entre les quals es troben la renovació de l'enllumenat exterior, la zona de vianants i l'eixamplament de carrers, la construcció i la rehabilitació de parcs i d'espais de biodiversitat o la promoció d'instal·lacions energètiques comunitàries com la calefacció urbana, entre altres.
 
- En aquest acord s'inclouen les actuacions a l'entorn residencial de rehabilitació programada que afectaran 27 municipis: Badalona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, el Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles de Llobregat i Viladecans.
En suma, a totes aquestes localitats està prevista la rehabilitació d'uns 1.691 habitatges (tots de titularitat privada) per a una primera fase d'actuacions, amb una aportació prevista per part del Ministeri de 14,6 milions d'euros dels fons europeus.

- Polígons d'origen públic de la corona metropolitana de Barcelona: Les actuacions recollides en aquest acord afectaran set municipis: Badalona, Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès, l'Hospitalet de Llobregat, 
el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Sant Boi de Llobregat.
En aquest cas, s'actuarà sobre uns 132 habitatges en una primera fase. L'aportació del Ministeri recollida en aquest acord és d'1,2 milions d'euros.

Per a totes les actuacions anteriorment esmentades, el Consorci Metropolità de l'Habitatge (CMH) actuarà com a oficina de rehabilitació i, amb caràcter general, els ajuts a les comunitats de propietaris es concediran sota un procediment de concurrència no competitiva, per ordre de recepció de la documentació correcta i completa per a la sol·licitud dels ajuts, prèvia convocatòria del CMH.

Així mateix, a determinades zones dins la corona metropolitana de Barcelona, segons el Pla Metropolità de Rehabilitació d'Habitatges, s'aprovaran procediments de concessió directa d'ajuts en tractar-se d'intervencions en àrees molt vulnerables que justifiquen el perfil social de les obres. En aquests casos, el CMH actuarà com a òrgan gestor.

Font: Govern d'Espanya - 10 de febrer 2023.