Aquest matí el secretari general de l’FMC, Lluís Sais, ha assistit a l’acte de presentació d’aquest acord, impulsat pel Govern, que té l’objectiu de salvaguardar la democràcia i blindar espais de debat polític rigorós, en els quals es respectin els drets fonamentals, durant la campanya per a les properes eleccions municipals






13/04/2023

Amb motiu de la celebració d’eleccions municipals, a l’abril de 2019 el Govern de la Generalitat va promoure un acord dels partits polítics per una campanya electoral responsable vers el tractament de la migració i que va ser subscrit per totes les forces polítiques representades al Parlament de Catalunya. A les portes d’una nova convocatòria d’eleccions municipals, es reedita aquest acord, el qual incorpora en el seu contingut la perspectiva antiracista i no estigmatitzadora.

En aquest sentit, el pacte busca refermar quatre principis: els valors democràtics de foment de la convivència i respecte a la diversitat; la funció pedagògica de la política, que ha d'explicar les causes de les transformacions socials i explorar solucions als reptes que aquestes plantegen; la responsabilitat pel que fa als efectes dels discursos polítics que s’emeten, i el compromís per un discurs que contribueixi a construir una societat cohesionada.

En paraules de la consellera Vilagrà: "treballem perquè la societat catalana s’enforteixi des d’un punt de vista de llibertats i de justícia, un model de governança amb valors republicans entesos com a més participació, les persones al centre, especialment les més vulnerables, aquelles que pateixen atacs injustificats per raó de raça, sexe, gènere, ideologia o religió”. I la consellera Verge ha declarat que "hi ha una majoria social i política al país que no està disposada a intentar rascar un sol vot ni obtenir un clickbait vulnerant els drets humans de les persones migrades. Els grups parlamentaris que subscriuen aquest pacte representen el 85% dels escons al Parlament de Catalunya”.

L’acord compta amb l'adhesió dels grups parlamentaris Socialistes i Units per Avançar, Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya, la Candidatura d’Unitat Popular – Un Nou Cicle per Guanyar i En Comú Podem. Reedita el pacte que ja es va establiren el marc dels comicis de maig de 2019 i incorpora com a novetat la participació de les principals organitzacions de professionals de la comunicació (Sindicat de Periodistes de Catalunya – Sindicat de Professionals de la Comunicació, Col·legi de Periodistes de Catalunya i Grup de Periodistes Ramon Barnils), que tindran una implicació directa en la confrontació i desarticulació dels discursos racistes i estigmatitzadors.

A la signatura de l’acord hi han assistit també representants d’entitats municipalistes, d’entre les que hi ha la Federació de Municipis de Catalunya, dels agents socials, d’organitzacions antiracistes i de defensa dels drets humans, i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Es tracta d’organitzacions observadores de la signatura, agents imprescindibles en la difusió i el seguiment del compliment del pacte.