El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l'Aqüicultura, ha seleccionat 5 candidatures de Grups d'Acció Local Pesquers que abasten la totalitat dels municipis pesquers catalans






14/04/2023

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat en cinc jornades al conjunt de municipis pesquers les ajudes del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l'Aqüicultura (FEMPA) destinades a promoure l'Economia Blava sostenible mitjançant projectes de cooperació local. Seleccionant-los per constituir-se com a Grup d'Acció Local Pesquer (GALP). Aquest pas és imprescindible per poder optar a aquestes ajudes. Els GALP són entitats sorgides per dissenyar i desenvolupar en el territori, de baix a dalt, estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els pròxims 6 anys és de 15,6 milions d'euros, el doble del pressupost actual. L'objectiu d'aquest increment és poder implementar els projectes proposats pels territoris pesquers a la totalitat del litoral pesquer català, per a la qual cosa s'ha reservat el 21% del FEMPA a aquesta línia d'ajuts.

La selecció de candidatures i l'aprovació de les seves estratègies, ha tingut en compte la zona d'aplicació de les activitats i també altres criteris territorials (municipis, superfície d'aplicació de la proposta), sectorials (activitat pesquera, aqüícola, Economia Blava), socials (densitat de població, atur i renda familiar) i ambientals (superfície de zones PEIN al territori), i es prioritza la presència de dones de la mar en el territori dels projectes proposats. 

Els cinc àmbits territorials que abasten la totalitat dels municipis pesquers catalans són:

· L'àmbit territorial del Grup d'Acció Local Pesquer de la Costa Brava abasta els municipis pesquers de Cadaqués, l'Escala, Llançà, el Port de la Selva, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i l'Estartit (Torruella de Montgrí), amb una superfície de 254 km2. Les comarques del Baix Empordà i Alt Empordà que integren el GALP tenen una densitat de 136 habitants per km2 (aquí més informació).

· L'àmbit territorial del Grup d'Acció Local Pesquer del Mar de l'Ebre abasta els municipis pesquers de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Deltebre, les Cases d'Alcanar (Alcanar), Amposta, la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja, amb una superfície de 510 km2. Les comarques del Baix Ebre i Montsià que integren el GALP són poc poblades, tenen una densitat de 85 habitants per km2 (aquí més informació).

· L'àmbit territorial del Grup d'Acció Local Pesquer de la Costa Brava Sud i Maresme abasta els municipis pesquers d'Arenys de Mar, Calella, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, amb una superfície de 176 km2. Les comarques del Maresme i la Selva que integren el GALP tenen una densitat de 456 habitants per km2 (aquí més informació).

· L'àmbit territorial del Grup d'Acció Local Pesquer de la Costa Daurada abasta els municipis pesquers de Cambrils, Tarragona, Torredembarra i Calafell, amb una superfície de 122 km2. Les comarques del Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès que integren el GALP tenen una densitat de 433 habitants per km2 (aquí més informació).

· L'àmbit territorial del Grup d'Acció Local Pesquer de la Costa Central abasta els municipis pesquers de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Badalona i Barcelona, amb una superfície de 200 km2. Les comarques del Garraf i Barcelonès que integren aquest grup són altament poblades, ja que tenen una densitat de 7.357 habitants per km2 (aquí més informació).

Per poder optar als ajuts, les candidatures seleccionades hauran de presentar una Estratègia de desenvolupament abans del 31 de juliol de 2023. Les candidatures es podran acollir a un ajut preparatori per a la dinamització del procés participatiu i la redacció dels projectes. Aquests projectes hauran de reflectir la vinculació amb l'Estratègia marítima de Catalunya.

Font: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.