El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha publicat la resolució provisional de la segona convocatòria del programa en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons Next Generation EU






03/05/2023

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha publicat la resolució provisional de la segona convocatòria del programa d'ajuts a municipis per a la implantació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) i la transformació digital i sostenible del transport urbà, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons europeus Next Generation. 

A falta de la resolució definitiva el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha fet públic la resolució provisional en la qual 30 municipis catalans rebran un total de 63.537.291,17 euros per a projectes d'implantació de Zones de Baixes Emissions i transformació digital i sostenible del transport urbà. Aquesta xifra suposa un 11,54% de la dotació global de 500.000.000 euros d'aquesta segona convocatòria, tenint en compte que la convocatòria preveu la possibilitat d'afegir una quantia addicional màxima de 50.000.000 euros provinents del programa d'ajuts corresponent a l'exercici de 2021. Si es confirma aquesta incorporació, també rebran subvencions les ciutats que foment part del llistat d'entitats locals beneficiàries, considerant la quantia addicional màxima, segons art.4 de la convocatòria.

La finalitat de la convocatòria és subvencionar actuacions vinculades als objectius generals del component 1 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que contribueixin a una millora de la qualitat de l'aire i reducció de soroll en entorns urbans; l'impuls de la descarbonització de la mobilitat urbana a través de diferents mesures dirigides al mateix teixit de la ciutat i a les seves infraestructures; i a la potenciació i optimització del transport urbà metropolità.

Aquests són els municipis que han obtingut la subvenció: 

- Barberà del Vallès: Passarel·la de connectivitat de vianants i cicles entre el nucli urbà i sector Baricentre, amb una subvenció d'1.320.640 euros. 

- Barcelona: Servei de bus zero emissions, millora del servei de metro, corredor Verd Pi i Margall, reforma Via Laietana, reducció de la capacitat viària dels eixos d'accés a la ciutat, amb una subvenció de 33.283.640 euros. 

- Castelldefels: Remodelació de l'avinguda dels Banys, Implantació ZBE a Castelldefels, millora intercanviador de Santiago Rusiñol, amb una subvenció d'1.481.750,60 euros.

- Cornellà de Llobregat: Construcció de plataformes úniques a diversos carrers, ampliació i millora de la connectivitat de la xarxa de carrils bici de Cornellà, pacificació del trànsit i incorporació d'un carril bici, conversió en zona de vianants i millora de l'entorn urbà de diversos carrers, millora dels passos de vianants, regulació del trànsit amb pilones a diversos carrers, amb una subvenció de 3.161.118,03 euros. 

- Figueres: Adequació de l'espai públic per a l'extensió de la xarxa ciclista, adequació dels carrers Col·legi i Sant Llàtzer, adquisició d'un autobús elèctric, adquisició i instal·lació de 5 aparcaments segurs per a bicicletes, adquisició i instal·lació d’un punt de recàrrega per a autobús elèctric, amb una subvenció d'1.644.842,09 euros.  

- Esplugues de Llobregat: Ampliació del Pont d'Esplugues, adequació i millora de l'accessibilitat de les parades de la xarxa d'autobús urbà, amb una subvenció: 757.892,26 euros. 

- L'Hospitalet de Llobregat: Adquisició d'autobusos per a la flota de transport públic, projecte de remodelació de diversos carrers de la ciutat per a la millora de la mobilitat sostenible, actuacions per a la millora de la xarxa pedalable, millora de la connectivitat i accessibilitat del transport públic i implantació de la fase 3 de les Àrees Integrals de Regulació de l'Estacionament, amb una subvenció de 9.455.454,35 euros.

- Lleida: Camins escolars i eixos de barri, eixos de vianants, eixos de carril bici, adquisició d'autobusos elèctrics i punts de recàrrega d'autobusos elèctrics, amb una subvenció de 5.490.059,94 euros. 

- Martorell: Reurbanització dels carrers Pep Ventura i Josep Pla de Martorell i projecte de reurbanització del Passatge Central Elèctrica de Martorell, amb una subvenció de 646.687,75 euros.
 
- Mataró: Subministrament i instal·lació de càmeres i panells informatius, subministrament i manteniment de hardware i software i projecte constructiu reurbanització del Carrer Sant Josep, amb una subvenció de 2.690.887,04 euros. 

- Mollet del Vallès: Passos de vianants 100% accessibles, conversió en zona de vianants de l'escola Col·legis Nous i el carrer Francesc Macià, adquisició d'un autobús elèctric, formació d'una plaça nova al barri Estació del Nord, amb una subvenció d'1.626.513,07 euros. 

- Olot: Reurbanització de l'Av. Pere Badosa d'Olot: pacificació i projecte de carril bici, amb una subvenció de 613.673,52 euros.

- Pineda de Mar: Subministrament i instal·lació de marquesines de parada d'autobús, obres d'execució del projecte per a la millora de l'accessibilitat de la passarel·la carrer Narcís Monturiol, aparcament de bicicletes i plataformes d'accés al bus, amb una subvenció de 619.744,95 euros.  

- El Prat de Llobregat: Adquisició de 5 autobusos elèctrics, conversió en zona de vianants de l'entorn dels carrers de Sant Boi i de Viladecans, creació d'una ZBE, instal·lació de panells de senyalització variable complementària, aparcaments segurs de bicicletes, millora de l'accessibilitat del transport públic, amb una subvenció de 2.527.568.27 euros. 

- Premià de Mar: Ampliació zona de vianants i implementació de la ZBE, pacificació de trànsit rodat i millora de l'accessibilitat i seguretat, implantació de Zones de Prioritat de Vianants i millora de l'accessibilitat, seguiment i avaluació de la pacificació del trànsit i millora de la intermodalitat del transport col·lectiu, amb una subvenció de 704.776,61 euros.  

- Ripollet: Adequació i millora de l'accessibilitat d'espais de vianants als Barris Can Tiana i Pont Vell, amb una subvenció d'1.567.160 euros. 

- Rubí: Establiment d'una ZBE i millora de l'accessibilitat de la xarxa bàsica de vianants, amb una subvenció de 912.969,66 euros. 
 
- Sabadell: Implantació de zones de vianants accessibles i segures, adquisició de 6 autobusos elèctrics, millora de l'accessibilitat i seguretat en itineraris de vianants i ciclistes, pacificació del trànsit en entorns escolars, construcció de carril bici de connexió entre Sabadell i Terrassa, renovació i millora del sistema ticketing i pagament en transport urbà, amb una subvenció de 4.927.659,33 euros. 

- Sant Boi de Llobregat: Sant Boi, per una mobilitat accessible i connectada, amb una subvenció d'1.859.504,13 euros.

- Sant Cugat del Vallès: Construcció d'un carril bici i voreres en l'antiga carretera, reurbanització carrer Abat Marcet, conversió en zona de vianants de l'avinguda Anselm Clavé, carrils bici a les escoles, amb una subvenció de 3.447.151,36 euros. 

- Sant Joan Despí: Implantació del carril a l'Avinguda Onze de Setembre i carrer Major i adequació del carril bici del Passeig del Canal, amb una subvenció: 1.259.526,27 euros. 

- Santa Coloma de Gramenet: Urbanització Avinguda Generalitat, construcció del carril bici del sector nord, urbanització del carrer Vinyals, urbanització del carrer Sants i carrer d'en Baró, amb una subvenció de 3.423.341,44 euros.  

- Santa Perpètua de Mogoda: Eliminació de barreres arquitectòniques i millora de l'accessibilitat a peu al barri de la Florida, amb una subvenció d'1.039.960 euros. 

- Tarragona: Implantació i posada en funcionament de la ZBE a Tarragona, intercanviador d'autobusos i adquisició de 4 autobusos impulsats per hidrogen, amb una subvenció de 3.328.196,91 euros. 

- Terrassa: Millora de la mobilitat activa entre barris, arquitectura tecnològica per a la implantació de la plataforma de gestió de la ZBE, adquisició de vehicles elèctrics, millora de l'accessibilitat al transport públic, punts de recàrrega elèctrica per a autobusos, amb una subvenció de 6.358.619,04 euros. 

- Viladecans: Senyalització de la xarxa pedalable del municipi i aparcaments de bicicletes, digitalització del transport, completar la xarxa de carrils bici del municipi, estacionament regulat del casc antic, implantació d'un estacionament per a bicicletes de gran capacitat i millora de l'accessibilitat d'una parada d'autobús, amb una subvenció d'1.439.872,49 euros. 

Aquest és el llistat provisional de municipis beneficiaris, considerant la quantia addicional màxima segons art.4 de la convocatòria:

- Gavà: Millora i ampliació de la xarxa pedalable, execució de 3 aparcaments dissuasius al municipi de Gavà, projecte de millora en l'accessibilitat per a vianants, adquisició d'un recol·lector de residus bio compartimentat 100% elèctric, amb una subvenció d'1.394.263,49 euros.

- Granollers: Reducció trànsit i foment del canvi intermodal entre estacions de tren, bus i centre urbà, amb una subvenció de 2.496.760 euros.  

- Sant Adrià de Besòs: Adquisició d'una nova flota d'autobusos elèctrics, amb una subvenció d'1.400.000 euros.

- Vic: Conversió en zona de vianants d'espais urbans i millora de l'accessibilitat, aparcament dissuasiu de competència municipal Torre d'en Franch i ampliació de la xarxa urbana de carrils bici, amb una subvenció d'1.905.200 euros. 
 
Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 2 de maig 2023.