A vuit mesos de les eleccions europees, el president del Comitè Europeu de les Regions afirma en el seu discurs anual sobre l'Estat de les regions i ciutats de la UE, que Europa necessita una democràcia revitalitzada i una cohesió reforçada, amb les regions i ciutats al centre






20/10/2023

El president del Comitè Europeu de les Regions (CdR), Vasco Alves Cordeiro, ha lliurat el seu discurs anual respecte l'Estat de les Regions i Ciutats a la Unió Europea (UE), durant l'acte d'inauguració de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, i que coincideix amb la publicació de l'Informe anual de la UE sobre l'Estat de les Regions i Ciutats de 2023 (aquí).

Cordeiro va començar per mencionar la situació excepcional que estem vivint, gestionant cada cop més crisis: fent referència a les catàstrofes, «2023 és un any rècord, l'estiu més calorós mai enregistrat, sequeres, incendis forestals, tempestes i inundacions»; a la crisi climàtica «mata, arruïna l'economia i amenaça el futur»; i a l'increment de les desigualtats.

Quant a la reconstrucció de la Ucraïna i el suport de les ciutats i regions, va esmentar el rol tan important del CdR per tal que es tingui en compte la dimensió regional i local, i en relació amb les polítiques, que la política de cohesió es mantingui com el principal fons d'inversió a llarg termini i arreu del territori de la Unió Europea (UE). També va comentar amb relació a l'ampliació de la UE, que hem d'estar preparats per un pas històric i tenir present que, sigui quin sigui el cost, seria pitjor «tancar la porta d'Europa a aquells que vulguin formar part d'aquest increïble viatge polític».

Tal com es presenta a l'informe, les disparitats al nostre territori estan a l'ordre del dia: més de 32 milions de persones no es poden permetre un àpat adequat i 8 milions més no van poder escalfar-se el darrer hivern. Davant aquesta realitat, el president ha demanat «solucions Europees, amb energia i producció de menjar local i suport fet a mida per qui ho necessiti». Per fer front aquests reptes en el marc de la transició verda i digital, «la inversió pública és clau», per assolir l'objectiu de cohesió econòmica, social i territorial a Europa.

El president del CdR va concloure accentuant el paper que les autoritats locals i regionals tenen a les seves respectives comunitats, destacant que l'èxit de polítiques ambicioses depèn d'un ingredient molt important: la confiança. Les dades mostren que els ciutadans confien més en els governs locals i regionals que no pas als governs estatals. Cordeiro va afegir que tot això, només pot reforçar el teixit democràtic comú i fa una crida per a «polítiques pensades en el territori i una democràcia europea revitalitzada, amb les regions i ciutats al centre».

Alguns punts especialment interessants de l'informe anual de l'estat de les regions i les ciutats han estat els següents:
- Les ciutats i les regions de la UE son clau per l'acollida i integració dels refugiats Ucraïnesos: el 45% de les ciutats i regions europees creuen que poden contribuir a la reconstrucció de la Ucraïna d'una manera o una altra. 
- El 75% dels polítics locals i regionals denuncien la falta de pressupost específic per abordar els desafiaments de l’adaptació climàtica: les regions amb els sectors de l'agricultura i el maó es veuen especialment afectades per les onades de calor.
- Next Generation EU continua sent territorialment «cec»: més del 70% de les autoritats locals i regionals afirmen no haver format part de cap mena d'implementació de la iniciativa de recuperació i resiliència, segons el Baròmetre Regional i Local.
- Europa ha d'evitar la «bretxa verda»: les accions preses per la transició cap a una UE més sostenible es veuen contraposades pel fet que regions a Alemanya, Hongria i Polònia, entre d'altres, pateixen l'augment de l'atur en sectors com els dependents del carbó. D'aquesta manera, és summament important auxiliar a aquestes regions per tal de no crear una divisió arran de la transició verda.
- 30 milions de persones «desapareixeran» de l'Europa rural: l'envelliment de certes zones allunyades dels nuclis urbans amenaça la democràcia europea, ja que la població de les zones rurals acostuma a sentir-se deixada de banda per les institucions locals, regionals, estatals i europees.
- Es confia molt més en els governs locals que en els estatals i de la UE: les enquestes confirmen que els governs locals són l'única institució en la qual confien més de la meitat dels ciutadans de la UE.
 
Resum de l'Informe (aquí).

Font: #InternacionalDiba - octubre de 2023.
 
Informació al web Informe 2022 (aquí).