ODS número 3: Salut i Benestar, ODS número 11: Ciutats i Comunitats sostenibles i ODS número 13: Acció climàtica

Si la ciutat de Filadèlfia (Estats Units) incrementés els seus espais verds un 30% es podrien evitar més de 400 morts prematures per any a tota la ciutat, amb un estalvi anual de prop de quatre mil milions de dòlars
Així ho conclou un estudi que analitza per primera vegada l'impacte dels espais verds sobre la mortalitat prematura a tota una ciutat, liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)






11/12/2023

La recerca avalua tres escenaris diferents per a la ciutat de Filadèlfia per a l'any 2025: l'objectiu més ambiciós d'un augment del 30% dels espais verds en cadascun dels barris de la ciutat, tal com s’ha marcat el mateix ajuntament, i dos escenaris més moderats del 5% i del 10%. Els resultats posen de manifest que si Filadèlfia aconseguís l’objectiu d'augment del 30%, s'evitarien 403 morts prematures de persones cada any, un 3% de la mortalitat de la ciutat. Els escenaris més moderats també mostren descensos de la mortalitat: un augment del 5% o del 10% de la cobertura dels arbres podria resultar en una reducció anual de 271 i 376 morts a tota la ciutat, respectivament. L'estudi també revela que les àrees amb un nivell socioeconòmic més baix serien les més beneficiades per l’augment dels espais verds: moltes de les morts evitades serien als barris més pobres, fins i tot amb un increment moderat d'arbres.

Tot i les singularitats de cada entorn urbà, aquests resultats són un exemple de com l’increment dels arbres i la naturalització dels entorns urbans, fins i tot a nivells modestos, es tradueix en una reducció de la mortalitat i en una millora de la qualitat de vida. A més, també genera altres externalitats positives, com són la millora de la biodiversitat, de l’atractiu del municipi o la reducció/mitigació dels impactes del canvi climàtic, afavorint així que les ciutats siguin més sostenibles, més pròsperes, més saludables i més confortables.