De fons Next Generation EU i gestionats per l'Institut Català d'Energia






10/01/2024

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha ampliat en 93 milions d'euros la línia d'ajuts a l'autoconsum amb fonts d'energia renovable, l'emmagatzematge d'electricitat i la implantació de sistemes tèrmics renovables, que està dotada amb fons Next Generation EU i que gestiona l'Institut Català d'Energia (ICAEN). Aquesta és la tercera ampliació de pressupost que rep aquesta línia, i en total la seva dotació, que inicialment va ser de 115 milions d'euros, s'ha incrementat fins als 363 milions d’euros. 

L'augment del pressupost té com a objectiu arribar a cobrir el màxim nombre de sol·licituds possible. Des de la seva obertura, a finals de l'any 2021, l'ICAEN ha rebut més de 85.000 sol·licituds d'ajuts vinculades a aquest programa, que superen amb escreix el pressupost disponible. La inestabilitat dels preus de l'energia i la creixent implicació de la ciutadania en la transició cap a un nou model energètic més net i participatiu, que contribueixi a fer front a l'actual situació d'emergència climàtica i posi les persones al centre, han generat un gran volum de peticions d'ajuts per a la instal·lació de sistemes d'autoconsum i de gestió de l'energia. 

Les successives ampliacions del pressupost estan permetent fer créixer el nombre total de beneficiaris, però també han dilatat els terminis de tramitació. En aquest sentit, l'ICAEN ha reforçat la seva estructura per reduir els terminis de gestió de cada expedient i disminuir els períodes de resposta a cada sol·licitant, per tal de minimitzar la incertesa. Des del darrer trimestre del 2023 ja s'estan abonant els ajuts a aquells sol·licitants als quals se'ls va atorgar l'ajut i ja han justificat la instal·lació feta. 

El programa s'adreça a pràcticament tots els sectors de la societat, des de la indústria als serveis passant per l'àmbit domèstic i les administracions. 

(Aquí) trobareu la plana web per tramitar els ajuts del Programa d'incentius lligats a l'autoconsum i emmagatzematge, amb fonts d'energia renovable i implantació de sistemes tèrmics renovables.

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 8 de gener 2024.