L'informe que té com a objectiu ajudar les ciutats, les regions i els estats membres a avançar en la transformació basada en el lloc cap a transicions ecològiques i digitals justes






30/01/2024

El Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea ha publicat, juntament amb el Comitè de les Regions, un document que pretén acompanyar els territoris cap a iniciatives innovadores per a transformacions basades en el lloc. L'informe 'Innovation for place-based transformations: ACTIONbook, practices and tools', és un conjunt complet de recursos pràctics per empoderar les parts interessades locals, regionals i estatals d'arreu d'Europa per impulsar el benestar social i el desenvolupament resilient al clima mitjançant associacions estratègiques i accions orientades a aquests propòsits.
 
L'enfocament és el resultat d'esforços de col·laboració amb les parts interessades implicades en la iniciativa Partnerships for Regional Innovation (PRI), que es basa en l'especialització intel·ligent per al desenvolupament econòmic regional. El PRI subratlla la importància de la col·laboració interterritorial, la creació de xarxes, la governança multinivell i l'acció política coordinada a escala local, regional i estatal. Subratlla la necessitat d'una implicació significativa de les parts interessades, incloses persones, empreses, institucions de coneixement i autoritats locals, en els esforços polítics dirigits a la innovació transformadora i a nivell de sistema. 

Aquest informe consta de tres documents: L'ACTIONbook, un recull de pràctiques i un conjunt d'eines. Proporcionen conjuntament una visió general concisa de les activitats per a la innovació transformadora, les eines que es poden utilitzar per dur-les a terme i exemples de com alguns territoris han incorporat aquestes activitats a les seves pràctiques.

Per exemple, territoris com la Toscana (una regió a Itàlia), Espoo (una ciutat a Finlàndia), el nord dels Països Baixos i Navarra (una regió d'Espanya) comparteixen les seves pràctiques sobre 'Desenvolupar una combinació de polítiques i accions', una de les activitats enumerades que defensa per a una combinació de diversos instruments polítics i accions relacionades amb les parts interessades per assolir un conjunt d'objectius polítics establerts.

Font: Comitè de les Regions - 26 de gener 2024.