Com a socis en el projecte europeu FlexGeo, finançat pel programa Horizon Europe, que es desenvoluparà des de mitjan de 2024 fins a mitjan de 2028






06/02/2024

El Conselh Generau d'Aran i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, participaran com a socis en el projecte europeu FlexGeo, finançat pel programa Horizon Europe, que es desenvoluparà des de mitjan de 2024 fins a mitjan de 2028. FlexGeo ha estat una de les tres propostes seleccionades en una convocatòria que té com a objectiu desenvolupar i demostrar solucions tecnològiques innovadores amb energia geotèrmica combinant-les amb altres sistemes energètics 100% renovables, com l'energia elèctrica fotovoltaica i l'emmagatzematge d'energia al subsol.

El govern aranès i l'ICGC formen part del consorci que impulsa aquest projecte europeu. En total, compta amb 11 socis de sis països diferents, amb perfils diversos com l'enginyeria, la geologia, la modelització i la consultoria tecnicoeconòmica, tant de d'àmbit públic com del privat. El projecte estarà liderat per la Universitat Tècnica de Múnic i tindrà un pressupost total de 5,6 milions d'euros, finançat íntegrament amb fons europeus.    

Fruit d'un conveni signat el 2021 i dins el consorci creat, actualment s'estan acabant les perforacions que permetran estudiar el subsol de Vielha e Mijaran per valorar les diverses possibilitats tècniques per habilitar una xarxa de climatització urbana de fred i calor. Aquesta xarxa subministraria energia geotèrmica i d'altres fonts renovables a quatre equipaments i edificis de Vielha e Mijaran.   

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 6 de febrer 2024.